Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Kaplického "Chobotnice" má svou knihu

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK - 
2. března 2009
18:51

Bývalý ředitel Národní knihovny (NK) Vlastimil Ježek v pondělí představil svou knihu s názvem Střepiny chobotnice aneb Národ sobě.

Tématek knihy jsou události týkající se projektu nové budovy knihovny podle návrhu Jana Kaplického. Od chvíle, kdy Ježek v Klementinu vyhlašoval Kaplického jako vítěze architektonické soutěže, právě v pondělí uplynuly dva roky.

Od náhlé Kaplického smrti ve středu uplyne sedm týdnů. Dvouletá lhůta byla pro knihovnu důležitá - protože během této doby nezahájila přípravu projektové dokumentace, návrh přechází do rukou svého autora, tedy studia Future Systems, případně Kaplického dědiců. Vůle ke stavbě knihovny podle tohoto návrhu aktuálně v ČR není.

Ježkovu knihu pokřtili architekti a Kaplického přátelé Eva Jiřičná a Pavel Bobek. Křtu se zúčastnilo mnoho desítek lidí, byli mezi nimi například Ježkovi kolegové z knihovny, architekt a bývalý pražský primátor Jan Kasl, který je spojen se sbírkou vyhlášenou na stavbu nové Národní knihovny, historik architektury Zdeněk Lukeš nebo architekt a člen poroty, která Kaplického projekt vybrala, Petr Bílek.

Pavel Bobek poděkoval všem, kteří přišli a váží si Kaplického práce. Knihovna se podle něj zatím nestaví proto, že "mráz přišel z Hradu".

lexab ( 2. března 2009 19:25 )

jsem rad ze chobotnice neprosla,praha je jiz tak zaneradena tkz.modernima stavbama.Jen tak na okraj,nevim jestli v cechach je reklama na rice krispies,ale v britanii je a ten 'blob'co je vni jakoby vypadl z oka te kaplickeho chobotnici.Nebo je to naopak a chobotnice prisla z britske reklamy ?

587587 ( 2. března 2009 19:14 )

ovšem chobotnici nechci ani náhodou !

Zobrazit celou diskusi