Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Domácí porod: Dítěti se zastavilo srdce a zemřelo

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK - 
27. února 2009
15:27

AKTUALIZOVÁNO: Novorozenci, který ráno přišel na svět při plánovaném domácím porodu v Praze-Kobylisích, se náhle zastavilo srdce a dítě později zemřelo.

Mluvčí pražské záchranné služby Jiřina Ernestová řekla, že nemá přesné informace, zda dítě zemřelo cestou do nemocnice, nebo až v nemocnici.

Uvedla rovněž, že lékaři zjistili u dítěte vrozenou vadu, takže by pravděpodobně nepřežilo, ani kdyby žena rodila v nemocnici. "Nic to ale nemění na tom, že ženy by si měly dobře rozmyslet, zda budou rodit doma, protože tam mají omezené možnosti, nemají ani zkušené zdravotníky a operatéry," dodala Ernestová.

Do Kobylis přijeli záchranáři krátce po 09:00. Dítě podle mluvčí nedýchalo a bylo v bezvědomí. "Za neustále probíhající resuscitace byl novorozenec převezen v kritickém stavu speciální sanitou s inkubátorem na Kliniku dětského a dorostového lékařství Všeobecné fakultní nemocnice," uvedla Ernestová.

Mluvčí Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Petra Pekařová kvůli ochraně soukromí pacienta i rodiny odmítla k případu podat jakékoli bližší informace. "Zatím vám nemohu vůbec nic říci, nemám totiž svolení zákonného zástupce ani rodičů dítěte," sdělila.

Třicetiletá matka byla do poporodní péče předána na porodnické oddělení nemocnice Na Bulovce.

Pro domácí porod se v Česku rozhodne ročně několik set žen, přesné číslo nikdo neeviduje. Pět až šest případů končí tragicky - smrtí nebo ochrnutím novorozence. Renomovaní porodníci považují domácí porod za riziko. Porodní asistentky prý nemají vybavení potřebné pro případy komplikací a pozdní převoz do porodnice může být v takové situaci pro matku i dítě nebezpečný. Už vůbec nedoporučují odborníci porod doma v případech, kdy je dítě v matčině děloze v obrácené poloze.

nicocd ( 5. března 2009 21:46 )

tak nevim rodila sem 2 císař i normálně a nemůžu si stěžovat ochota personálu byla různá jak kdo ale neriskovala bych císař byl neplánovanej a doma bych o malou přišla ha taky to zaleží trochu na tom jak se matka chová rozhodně nejsem putka a doktoři nejsou bozi kominikovali sme a slo to je mi jí líto ale stat se může cokoli kdekoli ale házet všechny doktory do jednoho pytle je fakt na úrovni

miriam ( 1. března 2009 12:28 )

milý mrum, znáte tu rodičku osobně? víte - některé maminky, které považují lékaře za vrahy a porodnice za koncentrační tábory, jsou rovněž přesvědčené, že ultrazvuk poškozuje nenarozené děti a jakémukoliv vyšetření se vyhýbají... najděte si o tom něco na diskusích - např. dáma, rodina.... jejich všude dost... kdoví, jak to všechno bylo, že?

mrum ( 1. března 2009 08:33 )

Zaběhnuý systém neznamená dobrý systém, ne? Třeba tu byl systém, že když jsi nesouhlasila s oficiálním názorem a nechovala ses jako všichni, poslali Tě do lágru. Dobrý systém? Chceš?

mrum ( 1. března 2009 08:31 )

Ty zase máš asi hodně omezený obzor. To je realita.

mrum ( 1. března 2009 08:30 )

Je velký rozdíl rodit připravaně doma a rodit překvapeně doma Zejm. pro ženu, která pokládá za bezpečnější tu nemocnici. Není na ot připravená psychicky, pak je to šok. Neví, co má vlastně přesně dělat a není tam odborná pomoc. Navíc žena, která rodí doma záměrně, nikam neodchází, neplaší s odjezdem, ale v klidu rodí, a to dělá dost rozdíl. Jestli zmíněná madam pobíhala mezi bytem a autem, místo aby odrodila, tak se nediv, že dítě má problémy.

Zobrazit celou diskusi