Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Závodil s časem o tátův život

Autor: Pavel Ryšlink - 
24. února 2009
16:10

Věděl, že záleží na každé vteřině. Dva kilometry běžel pro pomoc snad jenom pět minut. Přesto mu to připadalo jako věčnost. Tátu, kterého zavalil traktor, ale Štěpán Morong (12) z Vysokého Potoka na Šumpersku zachránil. Včera za to převzal ocenění "Gentleman silnic".

"Viděl jsem, jak táta sjel z kopce a traktor se začal převracet. Hned jsem utíkal pro pomoc," vzpomíná Štěpán na dramtické okamžiky z loňského 30. srpna a dodává: "Myslel jsem, že nikdy nedoběhnu. Připadalo mi to jako věčnost. Měl jsem strach o tátu. Už jsem nemohl a pořád to bylo domů strašně daleko."

Zhruba dvoukilometrovou vzdálenost z pole domů, odkud příbuzní zavolali záchranku, uběhl dvanáctiletý klučina za neuvěřitelných pět či sedm minut.

Otec Štěpán Morong (36) byl osudného dne se synem pro dřevo. Když měl naloženo, chtěl odjet. Chlapce naštěstí nechal venku s tím, aby šel pomalu pěšky. "Na suché trávě to bohužel pak začalo klouzat. Nedalo se nic dělat. Pamatuju si ránu od volantu, jak se převracelo. Pak jsem tam zůstal zaklíněný," prozradil otec Morong.

Jak se ukázalo, chlapcův závod s časem mu zachránil život. Muž měl totiž rozdrcený 12. obratel. Stačilo málo, aby se převrácený traktor ještě nějak pohl a muž by v lepším případě skončil na vozíčku.

"Raději na to nevzpomínat. Klukovi vděčím za to, že žiju a že chodím," řekl otec.

Už čtyři roky oceňují policisté spolu s Českou pojišťovnou lidi, kteří se zaslouží o záchranu života při dopravních nehodách. Štěpán Morong je 49. oceněným a zároveň nejmladším občanem, kdo se nyní může pyšnit titulem "Gentleman silnic".

"Štěpánovi patří úcta a obdiv, že nezpanikařil a udělal to nejlepší, co v danaou chvíli udělat mohl. Věřím, že mu to vydrží po zbytek života," prohlásil šéf šumperských policistů Michal Harciník.

helena ( 25. února 2009 08:17 )

já jsem tímto způsobem zachránila život své kamarádce, když mi ještě nebylo 10 let a to mi to ani nikdo nemusel říkat, prostě jsem to považovala za samozřejmost a jsem ráda, že jsem jí zachránila život, i když jsem tenkrát žádné ocenění nedostala ;o)

Zobrazit celou diskusi