Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Jan Kaplický (+71): U Konopiště vyroste jeho Volavka..

Jan Kaplický
 (Autor: mmmm)
Autor: luc, ČTK - 
22. února 2009
05:11

V romantické krajině nedaleko zámku Konopiště ve středních Čechách se brzy začne stavět podle jednoho z posledních projektů zesnulého architekta Jana Kaplického. Ten jedno ze svých vrcholných děl však už nespatří.

V rozsáhlé výstavbě luxusních obydlí Konopiště Resortu budou stát hned dvě Kaplického stavby: jedna vila a Klub Volavka. Jednu z nich dokončil světoznámý architekt jen několik týdnů před smrtí!


Jen několik týdnů před svou náhlou smrtí 14. ledna dokončil architekt Jan Kaplický projekt, který je jedním z jeho posledních. Spolu s deseti renomovanými architekty navrhl komplex luxusního bydlení v blízkosti romantického zámku Konopiště nedaleko středočeského města Benešov. Svou práci dokončil v prosinci, kdy už mu zbývalo jen pár týdnů života. Co na Konopišti vznikne?

Stavět se začne letos

Na ploše 100 tisíc čtverečních metrů má být v příštích letech vybudováno 80 apartmánů, 15 rodinných domů a 21 vil. V areálu nebudou chybět ani vymoženosti jako jesle, školka nebo nonstop asistenční služba. Na návrzích výstavby se kromě Kaplického podílelo dalších deset architektů. Každá vila ponese jméno svého tvůrce, jedna se tak bude jmenovat Vila Kaplický. Srdcem resortu bude Klub Volavka – druhý projekt Kaplického a jeho fi rmy Future Systems. V klubu, který je pojmenován podle volavek popelavých hnízdících u přilehlého rybníka, bude kavárna s otevřeným krbem, vinotékou, fitness centrem, rychlým občerstvením nebo prodejnou s tabákem. Zatímco v zimě budou hosté pozorovat krajinu parku skrze prosklené stěny, v létě bude nejhezčí výhled z atypických teras.

S první etapou výstavby by se mělo začít už letos.Za kolik se budou domy prodávat, ale ještě investoři neprozradili. Podle ředitelky developerské společnosti Resort Living Martiny Hollasové prý ale projekt nebude pouze pro bohaté klienty. „Ceny nejsou nedosažitelné. Myslím, že dosahujeme rozumné cenové úrovně srovnatelné s podobným bydlením v Praze,“ řekla novinářům Hollasová.

Tomáš Wega ( 21. ledna 2022 16:30 )

designové krby

Tomáš Wega ( 21. ledna 2022 16:29 )

designové krby
http­s://ro­cal.cz­/desig­nove-krby

bobina ( 22. února 2009 11:29 )

Tak za prvé nezesměšňuji a neurážím ty,kteří diskutují slušně,moje kritika byla namířena k určité cílové skupině lidí,kterou jsem popsala,takže je to o něčem jiném nežli v tom vidíte vy! Co se týká vašeho názoru,že jsou hezčí,elegantnější a vkusnější stavby,o tom nepochybuji,ale tady se diskutuje o Kaplického stavbě VOLAVKY a ne o ostatních stavbách! Ostatně je to váš pohled a co se líbí vám,to se nemusí líbit všem a o tom také píši,že uznávám rozdílnost názorů!A že jsem si jako orgument vybrala šedivý panelák, No je to prostě nejčastější přirovnání,které se používá,zřejmě i proto,že je to jedno z nejčastějších obydlí,kde lidé bydlí !To,že vedle králíkárny musí stát zase podobná králíkárna se používá jako přirovnání proto,že nejčastějším argumentem odpůrců jeho staveb je,že se "nehodí do zástavby,která má nějaký řád"! Tak asi tak na vysvětlení,jak byla má kritika myšlena!

saryk ( 22. února 2009 10:37 )

Sama urazite a zesmesnujete ty, kteri maji prave ten jiny a odlisny vkus, nez vy. Kritizujete neco, co sama delate. Stacilo jen napsat, ze se vam to libi a proc. Milerada ja vam zase napisu sve argumenty, proc me se jeho styl vetsinou nelibi. Je to o diskuzi, bud pozmenim nazor ja nebo vy, ale urazkama se fakt nikdy nikdo nikam nedostal. Nidko nikdy nerekl, ze vedle kralikarny musi stat kralikarna. Nevim, kde jste to vy, zastanci Kaplickeho, vyhrabali, ze to porad omilate. Jediny vas argument je sedy panelak, ktery mi antiKaplicti, milujeme. Je to nesmysl. Jsou jine, krasnejsi, vkusnejsi a elegantnejsi moderni stavby podle meho nazoru, nez ty od Kaplickeho. Ikdyz musim uznat, ze treba tato Volavka,se mi moc libi.

bobina ( 22. února 2009 09:43 )

moc,jsou vzdušné,lehké a s nádherným výhledem. Jedinné,co mi na tom "vadí" je jejich vysoká cena,ale to je daň za luxus a krásu! Já na jeho stavbách a architektonických ukázkách vydím vytříbený a jedinečný styl,který není běžný a nevypadá jako králíkárna. Kde je dané,že vedle králíkárny musí stát zase jen králíkárna? Kdo o tom rozhoduje? Lidská malost,prudérnost,závist,nepochopení? Chápu,že každý máme jiný styl,jiný pohled,ale proč k vůli tomu urážet a zesměšňovat někoho,kdo se odlišuje? To dělají jen hlupáci a ti,kteří sami nic nedokázali a trpí svojí malostí.

Zobrazit celou diskusi