Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

V ostravském babyboxu našli děvčátko

Autor: Pavel Čempěl, Ivana Žáková - 
27. ledna 2009
08:36

V babyboxu v Městské nemocnici v Ostravě byla v pondělí odpoledne nalezena asi tříměsíční zdravá holčička. Dostala jméno Zora.

Kdo odloží zdravé, voňavé a téměř tříměsíční miminko? Jaká matka se zbaví usměvavé holčičky, která se v pondělí našla v ostravském Babyboxu? Případ odrostlé ho děvčátka se sice v mnohém osudu odloženců vymyká, pozadí však bude podle odborníků podobné - sociální problémy.

Babybox Městské nemocnice v Ostravě se dočkal prvního odloženého dítěte v pondělí odpoledne. Už šestnáctá hodina je nestandardní. Většina matek odkládá své děti pod rouškou tmy. Výjimečný byl i stav holčičky.

"Alarm babyboxu začal zvonit asi v 16. hodin. Podívala jsem se do kamery a s úžasem jsem zjistila, že tam leží dítě. Když jsem box otevřela, usmívala se na mě krásná holčička," řekla exkluzivně Blesku sestřička Zdeňka Plačková.

"Na sobě měla červený blůzičku, žluté body, modré kalhoty a růžové ponožky. Vedle dítěte leželo velké balení kojeneckého mléka nutrilon," popsala dále Zdeňka Plačková.

Podle ní bylo o dítě dobře postaráno, protože holčička byla evidentně najezená, spokojená a čistá. Podle lehčího oblečení, které na sobě měla, ji zřejmě někdo přivezl autem. "V kameře jsem ale tvář nezahlédla, pouze ruce. Děvčátku jsme dali jméno Zora, protože ta zrovna měla svátek," prozradila také Blesku sestřička.

"Vzhledem ke stáří dítěte můžeme vyloučit poporodní psychózu matky. Za zkušeností si troufnu tipovat, že spíše byla ve svízelné sociální situaci," uvedl k pohnutkám matky vynálezce Babyboxu Ludvík Hess. Podle něj nelze vyloučit, že do Ostravy přicestovala zoufalá žena z nedalekého Polska.

O případ se sice zajímá policie, ale matce žádné problémy nehrozí. Před odložením o dítě řádně pečovala a netýrala ho, takže ke stíhání není důvod. Holčička si tak pobude dva dny v nemocnici, a pak ji čeká umístění do kojeneckého ústavu.

1112 ( 16. února 2009 15:08 )

Ahoj,chtěla bych jen říct, že jsem malou netýrala, a jak tady někdo píše, že by šel raději šlapat, tak to je myslím si ještě horší. na to bych zase neměla povahu já!!! A nikdo nemá právo mě soudit, protože jste nebyli v mé situaci...myslíte že toho nelituju že jsem ji tam dala a nikdo se nestarejte koho já si pustím mezi nohy jak tady mimochodem někdo psal...to je jedinná věc které já opravdu nelituji...snažte se dát svým dětem to nejlepší, já jsem se ze své chyby každopádně poučila, a jestli mě lidi budou odsuzovat s tím nic nenadělám, a strašně moc děkuji své nejlepší kamarádce Veronice Lauberové, která mě podporuje a je takový můj soukromý psychiatr. Vlastní sestra mě odsuzuje,ale to mi nevadí. od ní mě to absolutně netrápí...já jsem vždycky každému pomohla jak jsem mohla i finančně i když jsem měla sama hovno...každopádně moc děkuji těm,kteří mi nabídli pomoc, a těm kdo do diskuse napsal že mě zná a že bych malé nikdy neublížila...děkuji moc...ahojte všechno bude dobré, v to doufám...papa Aneta

Zobrazit celou diskusi