Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Brněnská svatá Anna rozšíří počet operací robotem

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK - 
23. ledna 2009
15:36

Pacienti z jihu Moravy by se měli častěji dostávat ke špičkovým operacím, kdy je chirurg operuje pomocí robota. Fakultní nemocnice u svaté Anny by chtěla operativní metodu rozšířit.

Robota vlastní tři roky jako jediná v Brně a jedna ze sedmi v ČR, přístroj je však využit ani ne ze třetiny. Nemocnice nyní nabídla možnost operovat na něm i Fakultní nemocnici Brno a Masarykovu onkologickému ústavu. V obou zařízeních to uvítali, bude tak záležet na pojišťovnách, zda nemocnici víc zákroků zaplatí, řekli dnes novinářům ředitelé nemocnic.

Operatéři u svaté Anny provedli pomocí robota od května 2006 do konce loňského roku 234 operací. Nyní by jich chtěli provádět asi 300 za rok. "Aby využití přístroje bylo standardní alespoň deset hodin denně," řekl ředitel nemocnice Petr Koška. Přístroj stál kolem 60 milionů korun.

Operace pomocí robotického systému Da Vinci se podobá laparoskopickému zákroku, chirurg má však před očima trojrozměrný obraz. Nástroje uvnitř pacientova těla tak může mnohem přesněji ovládat. Výhodné je i to, že nástroje mají klouby umožňující podobný rozsah pohybů, jako má lidská ruka. Lékař se s nimi dostane i do míst, která jsou při tradiční operaci prakticky nedostupná, řekl přednosta první chirurgické kliniky Ivan Čapov.

Robotické operace jsou výhodné pro pooperační rekonvalescenci. Díky malé ráně klesá riziko infekce, nemocný také ztratí velmi málo krve, oproti tradičním operacím i dvacetkrát. Robotické operace jsou však dražší, oproti laparoskopickým asi o 1000 eur, tedy asi 28.000 korun. Část nákladů se však podle Čapova vrátí v minimálních pooperačních komplikacích.

Robotické operace se používají pro ty nejsložitější zákroky, hlavně v částech těla, kam mají chirurgové obtížný přístup, nebo tam, kde je velkou výhodou malá rána a menší zásah do těla. Platí to například o složitých operacích konečníku, prostaty nebo pánevního dna.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi