Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pražský magistrát schválil 20 nových názvů ulic

Pražská památková rezervace patří k největším na světě a zahrnuje celkem 1322 památkových objektů.
Pražská památková rezervace patří k největším na světě a zahrnuje celkem 1322 památkových objektů.  (Autor: www.unesco-czech.cz)
Autor: ČTK, kol - 
16. prosince 2008
17:31

Pražští radní v úterý rozhodli o pojmenování 17 nových ulic. V šesti případech jde o prodloužení stávající komunikace. Kromě toho rada schválila přejmenování jedné a úseků dvou už existujících ulic. Novináře o tom informoval pražský magistrát.

Přejmenována byla ulice Havelkova na Žižkově, která nesla jméno někdejšího tajemníka komunistických Rudých odborů Václava Havelky. Nový název ulice je Siwiecova.

"Místopisná komise již dříve dostala podnět k pojmenování některé ulice na připomenutí události na varšavském stadionu Desetiletí ze září 1968, kdy se zde polský občan Ryszard Siwiec upálil na protest proti okupaci Československa," řekl náměstek primátora Rudolf Blažek. Přejmenováním se změní adresa pouze jednoho domu, a to čísla popisného 2428, kde sídlí Ústav pro studium totalitních režimů. Ten také změnu navrhl.

V blízkosti kruhového objezdu na Litochlebském náměstí v Jižním Městě vznikla ulice Líbalova, pojmenovaná podle odborníka na památkovou péči Dobroslava Líbala.

Ve Stodůlkách v Praze 13 z ulice Karla Kryla mezi Eberlovou a Nad Dalejským údolím vychází Stoličkova, pojmenovaná podle českého geologa a paleontologa Ferdinanda Stoličky.

Ulice Římovská v Hloubětíně v Praze 14, odkazující na jihočeskou Římovskou přehradu, vychází mezi Stropnickou a Za černým mostem z ulice Nad Hutěmi a ústí do Cvrčkovy. Obě posledně jmenované se zároveň prodloužily, totéž platí pro ulici Stropnickou v jejich těsném sousedství.

V Praze 20 v Horních Počernicích se prodloužila ulice Štverákova. Jižně od ulice Spojenců vychází z Božanovské nová ulice V Javorech, pojmenovaná podle stromořadí zde vysázeného.

V Praze 9 Kolodějích byla část ulice Meinlinovy přejmenována na Kvasinskou, která na Meinlinovu navazuje a která byla na východním konci prodloužena. Východně odtud vznikla ulice Heckelova, pojmenovaná podle krajinářského fotografa Viléma Heckela, z níž vychází Ponrepova, odkazující na kinematografa Viktora Ponrepa. Kromě toho v Kolodějích vznikla ulice Václava Chocholy, která nese jméno portrétního fotografa, který pořizoval snímky pro divadelní scény včetně Národního divadla.

V Hájku v městské části Praha 22 vznikly ulice Křesadlova, Blažkova a Fischlova. Jsou pojmenovány podle psychologa, matematika a spisovatele Jana Křesadla, scénáristy Vratislava Blažka a básníka Viktora Fischla.

V Kolovratech vznikla ulice Měsíčková, která vychází ze severního konce Bazalkové, jež byla zároveň prodloužena. Měsíčková se zároveň také protáhla a zabrala krátký úsek ulice Na Července mezi jejím severním zalomením a ulicí Albíny Hochové.