Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Brusel: Klasické žárovky brzy zakážeme!

S klasickými žárovkami si budete moci doma dál svítit, z obchodů ale postupně zmizí
S klasickými žárovkami si budete moci doma dál svítit, z obchodů ale postupně zmizí  (Autor: scom)
Autor: INT, jos - 
9. prosince 2008
15:53

Kromě toho, že nám úředníci z EU přejmenovali rum na Tuzemák, brzy nám i nařídí, jak máme svítit! Tradiční žárovky se jim totiž vůbec nelíbí.

Experti v Bruselu se shodli, že je třeba nahradit klasické vakuové žárovky ekologickými variantami. Nyní se návrhem bude zabývat Evropský parlament, který nařízení téměř určitě schválí.

Úplný zákaz neusporných zářivek by měl přijít v roce 2012, ale je možné, že žárovky o výkonu 100 wattů nám úředníci zatrhnou již v roce 2009. Máme tedy doslova jen pár týdnů, abychom si jich pořídili dostatečné zásoby.

Úředníci z Bruselu vzkazují, že se budou snažit, aby nové žárovky byly nejen ekologické, ale také aby jejich výkon korespondoval s cenou - aby tedy vydržely mnohem déle, než klasická žárovka.

Experti z EU dokonce věří, že díky změně dojde k ušetření velkého množství energie, což prý nakonec peněžence uleví.

Ovšem mluvčí ČEZ Martin Schreier již dříve řekl: "Masové zavádění úsporných zdrojů světla by se v celkových úsporách projevilo do výše maximálně jednoho procenta..."

Jaké žárovky si už nekoupíte

Jaké žárovky si už nekoupíte Jaké žárovky si už nekoupíte | Blesk

Jak pracuje úsporná žárovka?

Úsporná žárovka je v podstatě zářivka miniaturizovaná do té míry, aby vešla do běžných svítidel a vybavená příslušnou paticí. Světlo v ní vzniká na zcela odlišném principu než v běžných žárovkách, kde září rozžhavené vlákno. Zde vyzařují ionty (kladně nabité částice) plynu.

Vyplatí se úsporná žárovka?

Podle odborníků 20 wattová úsporná žárovka nahradí 100 wattovou klasickou žárovku. Dvacetiwattová úsporná žárovka stojí cca 120 - 200 Kč (záleží na kvalitě a prodejci). Klasická 100 wattová žárovka stojí pak cca 10 - 20 Kč.

Energeticky úsporná dvacetiwattová zářivka svítí šest tisíc hodin a při tom spotřebuje 120 kilowatthodin energie. Klasická stowattová žárovka , která vydává stejné světlo, vydrží svítit pouze tisíc hodin. To znamená, že na stejnou dobu svícení spotřebujete šest obyčejných žárovek místo jedné úsporné. Navíc ze sítě odeberete pětkrát víc energie.

I když jsou úsporné zářivky o něco dražší, celkové náklady na svícení jednoho světla můžete podle odborníků snížit až o dvě třetiny. Úspora tak činí prý až 1600 korun za rok! Ale 120 Kč za žárovku je pořádná "darda", že?