Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Soud: Poděbradské Sklárny Bohemia jsou v úpadku

sklo
sklo  (Autor: Foto Blesk - Červena)
Autor: ČTK - 
22. října 2008
18:19

Poděbradské Sklárny Bohemia jsou v úpadku, rozhodl o tom dnes (ve středu) Městský soud v Praze.

Firma, která je součástí sklářské skupiny Bohemia Crystalex Trading (BCT), byla poslední, která na rozhodnutí soudu ještě čekala. Insolvenčním správcem jmenoval soud předběžného správce, kterým byla pražská společnost Auré. Věřitelé mají nyní 30 dní na přihlášení svých pohledávek.

Pro sklárny je vyhlášení úpadku dalším krokem v insolvenčním řízení. Soud by měl nyní rozhodnout, jakým způsobem bude úpadek řešit. Má dvě možnosti - reorganizaci nebo konkurz, rozhodne o tom postoj majitelů a také věřitelů. Vzhledem k tomu, že v insolvenčním návrhu majitelé žádali prohlášení konkurzu, bude jeho vyhlášení zřejmě otázkou příštích dnů.

Poděbradské sklárny jsou součástí sklářské skupiny Bohemia Crystalex Trading (BCT). Celá skupina je kvůli nedostatku provozního kapitálu od 22. září v insolvenčním řízení. V Poděbradech se již v září zastavila výroba a mateřská firma před týdnem oznámila záměr hromadného propuštění zhruba 450 stálých zaměstnanců.

Kolika ze současných 447 zaměstnanců se propouštění dotkne, zatím není jasné. Firma také dluží zaměstnancům mzdy za září, ve čtvrtek proto budou odboráři demonstrovat před úřadem vlády.