Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Jak vyřešit problém s příjmem digitální TV?

Fotografie
Ilustrační foto  (Autor: internal)
Autor: kol - 
1. října 2008
09:48

Jak už to u našeho národa bývá, nechali jsme vše na poslední dny a teď všichni sháníme set-top boxy nebo rovnou nové televizní přijímače. Ale jak se v tom všem teď rychle vyznat?

Není to zas tak složité. Stačí jen malinko rekapitulovat. V České republice právě v těchto dnech končí analogové vysílání televizního signálu. Aktuálně se to nejvíce týká České televize, ale potažmo i všech ostatních televizních stanic. Vysílací frekvence, které se tím uvolní budou do budoucna sloužit už jen pro příjem televizního vysílání v digitální podobě. Má to své nesporné výhody, ale o těch později. Nyní probereme jednu zásadní a poměrně nepříjemnou součinnost, kterou od nás tato technická změna vyžaduje.

Foto: 

Příprava naší TV na příjem digitálního signálu

Každý doma nějakou tu televizi máme. Pokud vlastníme nový přijímač splňující všechny moderní nároky, máme nejspíš vystaráno.

Foto: 

Tyto přístroje v sobě mají velmi často zabudováno zařízení pro příjem TV signálu v digitální podobě. Ale co když ne? Nebo, co když máme v úmyslu přijímat ten nový digitální signál na našem zánovním a ještě celkem dobrém televizoru? Co pak?

Zánovní televizor

Budete si nejspíš muset pořídit přídavné zařízení, které připojíte k vašemu zánovnímu televizoru.

Televize Televize | Pavel Ryšlink

Jde o jakousi 'krabičku', která za vás problém s příjmem digitálního signálu vyřeší. Obvykle se jí říká:

Set-top box

Největší změnou, která vás při přepínání programů čeká je nové dálkové ovládání. Programy už totiž nevolíte ovladačem vašeho televizoru, ale ovladačem náležejícím právě k set-top boxu. Ale to už je snad jen otázkou zvyku.

Foto: 

Problém s nákupem set-top boxu

Set-top boxy jsou k mání různých druhů a rozmanitých značek. Prodávají je v každém slušnějším elektru a pokud nepatříte k těm šťastnějším za něž problém s jejich dodáním vyřešil TV operátor (např. O2, Volný, 802.cz, a další / za kabelovou televizi např. UPC ) koupit je můžete v ceně od pár stovek za ty jednodušší, až po pár tisícovek za vybavenější přístroje. Záleží jen na tom kolik do set-top boxu chcete investovat a jaké funkce od něj očekáváte). Bude dobré, když si ještě předtím přečtete několik dalších informací. Neuškodí také, když se u některého souseda, který již digitální set top box má, podíváte, jak se přístroj ovládá, jaký je to typ, a zeptáte se, jestli je s ním spokojen.

Foto: 

(Pamatujte: Nejhorším poradcem je prodavač v obchodě, kam se přístroj vypravíte koupit. Počítejte s tím, že nikoliv vaše konkrétní potřeba, ale spíš, marže, kterou má z prodeje od výrobce, rozhodne v jeho hlavě o tom jaký přístroj vám nabídne. A to klidně bez ohledu na to, že vámi zakoupený přístroj. Ale třeba zrovna vy narazíte na nějakého kvalifikovaného poctivce, který se stále řídí heslem 'náš zákazník, náš pán'.)

Foto: 


Vybíráme nejlepší řešení jak přejít z analogového vysílání na příjem digitálního TV signálu:

Stačí si nyní jen vybrat jakým způsobem chceme digitální signál přijímat. Zdali sami za pomoci antény nebo satelitní antény, anebo prostřednictvím TV operátora. Vybírejte:

Bod 1: Jak teď televizi přijímám?

  • Mám individuální televizní anténu pro pozemní příjem na půdě či na střeše

Tak to budu mít asi opravdu problém. Podívám se na bod 2, tam bych měl najít řešení.

  • Používám společnou televizní anténu (STA), která je v našem domě

V tomhle případě se budu muset obrátit na vlastníka domu (a tedy zároveň majitele STA), aby nechal STA nějakým způsobem upravit. Poradím mu, aby si přečetl bod 3 na těchto stránkách, protože tam může najít dobré rady.

  • Mám digitální satelitní přijímač a dekódovací kartu Czechlink, diGital, UPC Direkt nebo DigiTV

 

Foto: 

Tak to mám problém vyřešený, protože změna pozemního vysílání z analogu na digitál se mě netýká.

  • Mám zavedenou přípojku kabelové televize:

Problém za mě vyřeší operátor kabelové společnosti a já se o nic starat nemusím.

  • Na televizní vysílání se dívám na internetu:

Kvalita tohohle způsobu sledování programů sice zatím není zrovna špičková, ale odměnou za to je to, že teď nemám žádný problém s přechodem na digitál. Prostě se mě to netýká.

Mám pevnou linku se službou digitální televize (například od společnosti O2):

Tuto službu dnes nabízí nejméně tři operátoři (O2, Volný, 802.cz, a další). Obdobně jako u kabelových televizi,

Bod 2: Co mám udělat?

Úplně ze všeho nejlepší asi bude, když se obrátím na nějakou odbornou firmu, která staví antény nebo opravuje televizory a nechám si všechno zapojit a uvést do provozu. Ale zase tak strašně složité to není, možná bych se do toho mohl pustit já sám. Takže – zapojení je jednoduché:

Podívám se, jaká přípojná místa má můj televizor. Bývají na zadní straně televizoru, ale někdy jsou třeba i na boku. Pokud tam mám takovýhle konektor

Foto: 

Konektor SCART tak to je konektor, kterému se říká SCART (čti „skart“). U některých televizorů tam ovšem mohou být tyto konektory

Foto: 


Konektory CINCH stereo

nebo

Foto: 


Konektory CINCH mono, kterým se říká cinch (čti „cinč“) nebo také RCA. To je pořád dobré, jenom budu potřebovat příslušný propojovací kabel, který si asi budu muset koupit zvlášť. Pokud ale mám na televizoru jenom takovýhle konektor

Foto: 

do něhož je navíc připojena anténa, tak to je nejhorší případ, protože budu potřebovat set top box s modulátorem, kterých není moc. Možná bych v tomhle případě měl uvažovat o koupi nového televizoru, který už bude mít vestavěný tuner (přijímač) pro digitální příjem. Těch sice zatím na trhu také není moc, ale je už možné si vybrat jak moderní LCD, tak klasický televizor, a hlavně budu mít jen jeden dálkový ovládač.


Takže teď už vím, jak svůj nový digitální set top box připojím k televizoru, a mohu se vydat ho koupit.

Přinesl jsem si set top box domů a ze všeho nejdřív jsem si přečetl návod. Podle návodu jsem ho připojil k televizoru a také se podle návodu pokusím naladit digitální vysílání. Na tomto místě nelze napsat jednotný postup, protože se přijímače samozřejmě velmi liší, ale podle návodu k obsluze nebo s pomocí někoho, kdo tuto činnost již dělal, by to jít mělo. Někteří lepší prodejci mohou set top boxy také prodávat již nastavené na parametry vysílání v té které oblasti.

Foto: 

Pokud jsem při ladění podle předchozího bodu neuspěl, tak to je tak říkajíc "každá rada drahá". Ale něco se přece jen dělat dá. Můžeme třeba set top box vzít k sousedovi, který již digitální vysílání má, a naladit ho na jeho anténě. Když ho pak naladěný přineseme domů a stále nemáme žádný obraz a zvuk, tak máme jistotou, že problém je v naší anténě.

Obecně platí, že pro kvalitní příjem digitálního vysílání stačí menší signál, než tomu bylo u analogového vysílání, ale na druhou stranu při špatném signálu bylo v analogovém signálu zrnění, ale pořád se na to dalo dívat, zatímco digitální příjem může vypadávat, obrázek "zamrzá", zvuk vynechává. Takže pokud jsme v situaci, že máme takovýto nekvalitní příjem nebo příjem nemáme vůbec, asi nám nezbude, než se obrátit na odbornou anténářskou firmu.


Na naší anténě může být nevhodný předzesilovač, můžeme ji mít nevhodně nasměrovanou, pokud není širokopásmová, tak může být naladěna na nevhodný kanál, atd., atd. Prostě existuje celá řada variant, které bez hlubších znalostí a bez speciálních měřicích přístrojů budeme jen těžko řešit.

Bod 3: Společná TV anténa

Společnou televizní anténu lze pro příjem digitálního vysílání upravit v zásadě dvěma způsoby. Buď doplníme přijímače, které DVB-T vysílání převedou na analogové, nebo budeme rozvádět přímo signály DVB-T.


V prvním případě diváci nebudou muset dělat vůbec nic, snad jedině znovu naladit svůj televizor, ale toto řešení je poměrně nákladné. Co program, to přijímač a modulátor, takže nebude výjimka, když se pro jeden digitální multiplex takové řešení vyšplhá přes 100 tis. Kč. Diváci nemohou využít všech předností digitální televize např. elektronického programového průvodce (EPG).

Ve druhém případě vyjde bezesporu levněji (pro majitele STA určitě), když se prostřednictvím STA budou rozvádět přímo signály DVB-T. V takovém případě si ovšem diváci budou muset koupit vlastní set top boxy úplně stejně, jako kdyby měli individuální anténu (viz bod 2), a budou moci využít všech předností digitální televize.


Oba přístupy lze kombinovat a konkrétní řešení závisí na technickém stavu STA a kvalitě jeho jednotlivých komponent. Konkrétní způsob digitalizace STA je vhodné svěřit specializované firmě, která dokáže posoudit možnosti anténního rozvodu přímo na místě.

Foto: 


Slovníček pojmů a technických zkratek (např. DTT, DTV, DVB, DVB-T a pod.)

AC-3
Zvuková perceptuální kompresní metoda, která je základem vícekanálového zvukového systému Dolby Digital.

ATRAC
Zvuková perceptuální kompresní metoda, která je základem systému Sony MiniDisc. Modifikovaná verze tohoto algoritmu je použita ve vícekanálovém zvukovém systému SDDS (Sony Digital Dynamic Sound) pro kina.

CA
Conditional Access = podmíněný přístup
Některé programy v multiplexu či celý multiplex mohou být kódovány a pro jejich příjem je třeba mít přijímač vybavený patřičným dekódovacím (CA) modulem a dekódovací čipovou kartou. CA modul může být buďto integrován přímo v přijímači, anebo externí v podobě tzv. PCMCIA karty, která se zasune do CI slotu.

CI
Common Interface = jednotné rozhraní
Jedná se o normou definované rozhraní pro DVB přijímače a zásuvné CA moduly.

CVBS
Color, Video, Blank and Sync
Způsob kódování barevného obrazu, kdy v jednom signálu přenášíme informace o barvě, jasu, zatemnění a synchronizaci (např. PAL).

Datový karusel
Přenosový systém, který cyklicky přenáší určité datové informace k uživateli, např. teletext, vybrané internetové stránky, apod.

DD
Dolby Digital
Systém vícekanálového digitálního zvuku vyvinutý firmou Dolby Laboratories, Inc. Používá kompresní metodu AC-3.

DTS
Digital Theatre Sound
Systém vícekanálového digitálního zvuku vyvinutý firmou Digital Theater Systems Ltd. Používá kompresní metodu Coherent Acoustic Coding.

DTT
Digital Terrestrial Television
Obecné označení pro pozemní digitální televizi, společné pro všechny tři ve světě používané standardy, tedy americký ATSC, japonský ISDB-T a „evropský“ DVB-T.

DTV
Digital Television
Obecné označení pro digitální televizi.

DVB
Digital Video Broadcasting
Expertní skupina mající asi 200 členů z 25 zemí světa. Skupina se zabývá řešením digitální televize v Evropě. Zahrnuje problematiku digitální satelitní televize (DVB-S), digitální kabelové televize (DVB-C) a digitální pozemní televize (DVB-T).

DVB-T
Digital Video Broadcasting Terrestrial
Evropský standard digitální pozemní televize, vytvořený sdružením DVB.

EPG
Electronic Program Guide = elektronický programový průvodce
Služba, usnadňující divákovi orientaci v programové nabídce jednotlivých televizních stanic v rámci jednoho multiplexu.

FEC
Forward Error Correction = dopředná korekce chyb
Jedna z metod protichybového zabezpečení přenosového kanálu. Úroveň toho zabezpečení je na straně vysílatele volitelná (v poměru 1/2, 2/3, 3/4, 5/6 nebo 7/8), a proto je to zároveň jeden z nastavitelných parametrů OFDM demodulátoru digitálního přijímače. Namísto FEC se někdy používá označení Viterbi.

Guard Interval
Ochranný interval
Část doby trvání jednoho OFDM symbolu, která není zpracována (dekódována) přijímačem jako užitečný signál. Do tohoto intervalu spadnou všechny odrazy signálu (duchy). Velikost ochranného intervalu je vyjádřena zlomkem (1/4, 1/8, 1/16 nebo 1/32) vzhledem k délce trvání celého OFDM symbolu. Další z nastavitelných parametrů demodulátoru, někdy se označuje termínem Interguard.

iDTV
Integrated Digital Television = integrovaný digitální televizor
Televizor schopný příjmu pozemního digitálního televizního vysílání (DVB-T) a většinou i analogového pozemního vysílání (hybridní přijímač).

OFDM
Orthogonal Frequency Divison Multiplex = ortogonální, frekvenčně dělený multiplex
Modulační princip, používaný systémem DVB-T. Televizní kanál obsahuje velký počet subnosných vln (kmitočtů) s rovnoměrným odstupem, přičemž každá subnosná je modulována jedním ze dvou typů digitálních modulací – QPSK nebo QAM.

MHP
Multimedia Home Platform = multimediální platforma pro domácí přijímače
Jeden ze standardů, na kterém mohou býté jsou postaveny téměř všechny doplňkové služby digitálního televizního vysílání, především nejrůznější multimediální a většinou interaktivní aplikace.

Mód 2k/8k
Modulační princip OFDM je používán ve dvou modech – 2k nebo 8k. V módu 2k (používán pouze ve Velké Británii) přenosový kanál obsahuje 1705 subnosných kmitočtů, v módu 8k přenosový kanál obsahuje 6817 subnosných kmitočtů. Další z nastavitelných parametrů demodulátoru, někdy označovaný slovy FFT mode.

MPEG 1
Kompresní metoda kódování obrazu a zvuku.

MPEG 2
Kompresní metoda kódování obrazu a zvuku, používaná v systému DVB. Stejný princip kódování je používán i u systému DVD, avšak obě varianty se většinou liší nastavením určitých parametrů.

Multiplex (příp. Digitální multiplex)
Souhrnný datový tok skládající se z dílčích datových toků, náležejících jednotlivým televizním (či rozhlasovým) programům a doplňkovým službám, upravený pro společné šíření prostřednictvím vysílací sítě.

OFDM
Orthogonal Frequency Division Multiplexing
Způsob digitální modulace signálu použitý např. v systému DVB-T.

PAL
Phase Alternating Line
Systém analogového kódování obrazu používaný v téměř celé Evropě včetně České republiky (viz též CVBS).

PDC
Programme Delivery Control System
Systém přenosu dat, který v rámci teletextu přenáší informace mající vztah k vysílanému programu, a který dokáže na dálku řídit domácí videorekordéry (systém podobný systému VPS).

RGB
Způsob kódování barevného obrazu, kdy se veškeré informace přenáší pomocí tří signálů: R – červeného, G –zeleného, B – modrého.

S-video někdy též Y/C
Způsob kódování barevného obrazu, kdy se veškeré informace přenáší pomocí dvou signálů: Y – jasového, C – barevného.

QAM
Quadrature Amplitude Modulation = kvadraturní amplitudová modulace
Druh vícestavové digitální modulace, která je aplikována na každý subnosný kmitočet multiplexu OFDM. Nejčastěji je používána varianta 64-QAM, kde číslice 64 znamená, že amplituda a fáze subnosné vlny mohou nabývat 64 různých hodnot a přenášejí tedy současně 6 bitů (26 = 64).

QPSK
Quadrature Phase Shift Keying = kvadraturní fázová modulace
Další druh vícestavové digitální modulace, kterou je možno aplikovat na každý subnosný kmitočet multiplexu OFDM. Amplituda a fáze subnosné vlny může nabývat 4 různých hodnot a může tedy přenášet současně pouze 2 bity (22 = 4). V systému DVB-T je její použití předpokládáno pouze tam, kde je požadována vysoká robustnost, tedy odolnost vf signálu vůči rušení, tj. např. v případě požadavku na mobilní příjem.

SFN
Single Frequency Network = jednofrekvenční síť
Modulační princip OFDM umožňuje provozovat všechny vysílače DVB-T na jednom nosném kmitočtu (v jednom vf. kanále), tedy v tzv. jednofrekvenční síti.

SDI
Serial Digital Interface
Způsob studiového digitálního propojení obrazového signálu o bitové rychlosti 270 Mb/s. Používá se zejména v televizních studiích.

STB
Set Top Box
Ppřijímač a dekodér digitálního vysílání DVB-T umístěný v samostatném jednotce (boxu), který je připojen k televiznímu přijímači např. pomocí kabelu SCARTscart.

Teletext
Způsob jednosměrného přenosu textových informací, které může divák zobrazit na obrazovce svého televizního přijímače. Přijímač musí být osazen teletextovým dekodérem (viz též Datový karusel).

TS
Transport stream = transportní tok
Souhrnný datový tok skládající se z dílčích datových toků, náležejících jednotlivým televizním (či rozhlasovým) programům a doplňkovým službám. Je výstupním signálem tzv. transportního multiplexeru a vstupním signálem DVB-T (C, S) modulátoru.

VPS
Video Programming System
Systém přenosu dat, který přenáší informace mající vztah k vysílanému programu, a který dokáže na dálku řídit domácí videorekordéry (systém podobný systému PDC). Vysílá se v 16. řádku televizního videosignálu.

WSS
Wide Screen Signalling
Uzavedení televizních služeb, u nichž je poměr stran obrazu 16 : 9, se u televizního standardu PAL usnadní tím způsobem, že se spolu s vlastním televizním signálem přenáší mj. též signalizace o poměru stran obrazu (WSS), která se přivede do televizního přijímače. Na tento signál pak televizní přijímač zareaguje příslušnou změnou poměru stran obrazu. Přenáší se v první polovině 23. řádku televizního signálu.


Například na stránkách veřejnoprávní České televize: www.digict.cz můžete najít celkem podrobný návod jak v případě přechodu na digitální signál postupovat.