Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Scéna jako z hororu: Hlodavci seděli na stromě jako ptáci

Video se připravuje ...
Autor: Jana Ulrichová - 
31. března 2012
05:50

VIDEO: Vlastním očím nevěřil Vlastimil Vavřina (50) z Dobroměřic na Lounsku, když v úterý po poledni vyšel na zahradu svého domu. U souseda za plotem spatřil v koruně stromu sedět hlodavce, pravděpodobně potkany, nebo krysy

„Bylo jich asi jedenáct. Seděli tam, jak vlaštovky na drátě. Vůbec se nebáli. Neutekli ani, když jsem přišel blíž,“ popsal Vlastimil Vavřina, který se hned chopil kamery a foťáku, aby neobvyklý úkaz zaznamenal. „Nikdy před tím ani potom jsem nic podobného neviděl,“ dodal. Co hlodavce do větví vehnalo, si vysvětlit nedokázal.

Za unikátní považují tento jev i odborníci. „Je to velmi divné. Není to jejich přirozenost, šplhat po výškách. Krysy sice lezou například po půdách, u nás se ale vyskytují velmi vzácně. V tomto případě šlo ale o potkany, a ti se pohybují jen po zemi,“ řekl veterinář Jiří Mareš, který zároveň připustil, že ani on se s podobným případem za celá léta praxe nesetkal. Podle něj byla zvířata s největší pravděpodobností přiotrávená. „Po pozření jedu byla zmatená a chovala se proto nepřirozeně,“ vysvětlil.

Potkani, nebo krysy?

Co Vlastimil Vavřina na stromě viděl, není ze snímků zřejmé ani odborníkovi, jehož Blesk oslovil. „Chování naznačuje, že nejde o potkany, ale o krysy. Napovídají tomu i dlouhé ocasy,“ míní Daniel Frynta z pražské přírodovědecké fakulty. „Nicméně na krysy jsou dost zavalití,“ dodal. Krysa je menší, štíhlejší, s delším ocasem a většíma ušima než potkan. Ten se ukrývá do podzemí, zatímco krysa utíká nahoru. Krysy jsou původně stromová zvířata. Vyskytují se vzácně, protože je o něco větší a silnější potkani z blízkosti lidí vytlačili.

naidka ( 31. března 2012 16:37 )

jj.Třeba panu Vlastimilovi utekly nutrie!

annael ( 31. března 2012 16:27 )

"Plch velký (Glis glis) je náš největší plch. Je dlouhý až 18 cm a podobný veverce. ... " toť citace z Wikipedie. Ty potvory na stromech maj tak 25-30cm bez ocasu. A ani tvar hlavy nesouhlasí.

naidka ( 31. března 2012 15:44 )

Možná hlodavci chtěli vyjádřit nespokojenost s poměry v našem státě a na protest vylezli na strom, něco na způsob: když můžou být lidské krysy nahoře, tak my taky.

naidka ( 31. března 2012 15:28 )

Koukni na Google, plchové nejsou menší a žijí na stromech. Máš pravdu v tom, že krysy vylezou všude, ale dobrovolně na strom a v takovém počtu? To mi hlava nebere. Možná je to fakt nějaký Apríl.

fiat ( 31. března 2012 13:39 )

Máme i jiné horrory...... Nazvala bych ho český nihilismus po roce 89.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa