Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Las Vegas po Česku? Tohle jsou ráje hazardu!

Autor: kyc, op, zb, lac, sč - 
14. února 2012
18:49

Fantastické výhry, ale hlavně bolestivé prohry. Tak to vypadá nejen v proslaveném americkém městě Las Vegas, které je plné hazardních heren. I v Česku máme, byť ne celá města, pak alespoň celé ulice či centra měst, které počtem heren Las Vegas připomínají. Jen nejsou nablýskané jako z filmů a obvykle tam nikdo nechodí v obleku.

V Praze je nejhorší Koněvova

Pražskou »ulicí hazardu« je nepochybně žižkovská Koněvova ulice. Reportéři Blesku spočítali, že je v ní 21 heren s celkem 379 automaty. Blesk prošel celou ulici a sečetl místa, kde se provozuje hazard dopoledne. Ve většině herních podniků nebyl v tuto dobu vůbec nikdo. Majitelé, stejně jako jinde, však přesto tvrdí, že se jim nepřetržitý provoz vyplatí. V Praze se v současné době provozuje hazard na více než 1320 místech, nová vyhláška jich povoluje necelých 650. Do tří let tak z Prahy zmizí zhruba polovina hazardních míst. Pro městské části to však zároveň znamená, že přijdou o milionové příjmy, které jim hrací automaty přinášejí. A to je také důvod, proč některé části Prahy rušit herny nehodlají. (kyc)

Brno už automaty zakázalo

Brněnská ulice Cejl leží v centru ve čtvrti, které se přezdívá Bronx. Na zhruba dvou kilometrech najde chodec hned 11 heren. Hracích skříněk, které dokážou hlavně Romy obrat o poslední peníze, v nich napočítal Blesk asi stovku. Magistrát sice zakázal veškeré výherní automaty, takže takové tam nenajdete, ale loterijní videoterminály frčí dál. „Řešíme, jestli je možné nějak zkrátit lhůtu, po kterou ještě budou moci fungovat terminály povolené ministerstvem financí, tedy tři roky,“ sdělil mluvčí radnice Brno-střed Roman Burián. Ještě odpoledne však včera herny vesměs zely prázdnotou. Jinde seděli nanejvýš dva hráči. (op)

V Plzni zákaz teprve navrhují

Čtvrtí hazardu, nevěstinců, zastaváren a asijských večerek a vyvařoven je v Plzni území od Divadla J. K. Tyla k autobusovému nádraží. Na zhruba 300 metrech Husovy ulice je sedm heren. „Je to hrůza, podívejte se, čtyři herny jsou tady hned vedle sebe. Když se setmí, tak bych se tudy neodvážila jít,“ postěžovala si Blesku Plzeňanka Ludmila Králová (36). „Do zastupitelstva jde teď návrh, aby v Husově ulici a ještě v dalších ulicích v této čtvrti nebyla žádná herna,“ řekl starosta centrální městské části Jiří Strobach. (zb)

V Jirkově skončí příští rok

I v menších městech jsou místa, kde je jedna herna vedle druhé. Například severočeský Jirkov. Městečko má přezdívku Malé Las Vegas, má 21 tisíc obyvatel a 21 heren. Nejvíc v centru, tam je herna v každém čtvrtém domě. Starosta Radek Štejnar odmítá populisticky prohlašovat, že město bude bez heren. A to přesto, že zastupitelé přijali omezující vyhlášku. Ta soustředí automaty do jediného místa, ale až od roku 2013. „Z hazardu máme příjem kolem pěti milionů, a to bychom museli něco zrušit v investicích,“ podotkl. (lac)

Ve Zlíně až v roce 2015

Nejproslulejší ulicí hazardu ve Zlíně je ta s poetickým názvem Kvítková. V délce 200 metrů je soustředěno šest heren! Další automaty jsou ve dvou restauracích. Blesk jich napočítal 140 včetně čtyř rulet a blackjacku.„V první polovině roku 2015 vstoupí v platnost úplný zákaz heren v centru města. Ve zbývajících částech budou fungovat na základě výjimek. Menší restaurace se bez příjmů z automatů těžko obejdou,“ sdělil radní Ondřej Běťák. (sč)

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa