Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Putin nabídl ruský pas lidem na východě Ukrajiny. Kyjev mluví o další agresi

Aktualizováno -
17. července 2019
22:20
Autor: ČTK, for - 
17. července 2019
21:15

Ruský prezident Vladimir Putin rozšířil nabídku ruského občanství pro všechny obyvatele Donbasu na východě Ukrajiny, informují ruská média s odvoláním na ve středu zveřejněný prezidentův výnos. Právo na jednodušší získání ruského pasu mají nově všichni Ukrajinci, kteří v dubnu 2014 měli stálé bydliště v Doněcké či Luhanské oblasti. Zástupci Ruska a Ukrajiny se také ve středu dohodli v Minsku na příměří v oblasti Donbasu. Počínaje 21. červencem, minutou po půlnoci, by se měla tak oficálně zakopat válečná sekera. Informovala o tom agentura Interfax s odvoláním na mluvčí člena vyjednávacího týmu Leonida Kučmu. Klid zbraní nastane v den ukrajinských parlamentních voleb. Podobná příměří byla vyhlášena již mnohokrát, avšak dosud každé byla porušena.

Putin na konci dubna podepsal dekret, nabízející ruské občanství obyvatelům Donbasu, žijícím na území ovládaném proruskými separatisty. Podle prezidenta šlo o „výlučně humánní“ opatření. Vydávání ruských pasů těmto Ukrajincům se podle médií de facto rozběhlo od poloviny června, kdy o pas požádalo na 12 tisíc lidí. Podmínkou obdržení pasu je slib věrnosti Rusku.

Kyjev kritizoval Putinovo rozhodnutí jako pokračování ruské agrese a označil ho za další porušení norem mezinárodního práva. Nově zvolený ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj tehdy vyzval Západ k zesílení sankcí proti Rusku. O ruský pas si podle něj požádá jen ten, kdo ho nezbytně potřebuje k životu i v Rusku, nebo k útěku před spravedlností ve vlasti.

Putin se pak nechal slyšet, že zvažuje možnost nabídnout ruský pas v zrychleném řízení všem Ukrajincům. Zelenskyj na oplátku nabídl ukrajinské občanství Rusům. „Poskytneme ukrajinské občanství zástupcům všech národů, které trpí autoritářskými a korupčními režimy. V první řadě pak Rusům, kteří dnes trpí asi nejvíce,“ poznamenal ukrajinský prezident.

Vydrží opětovné příměří? 

Příměří oznámila takzvaná kontaktní skupina složená ze zástupců Ukrajiny, Ruska a Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), která má za cíl najít diplomatické řešení ozbrojeného konfliktu na východě Ukrajiny.

Mluvčí ukrajinského exprezidenta Kučmy Darka Oliferová uvedla, že znepřátelené strany se dohodly na „všestranném, udržitelném a časově neomezeném klidu zbraní od půlnoci 21. července“.

Klid zbraní nastane v den předčasných parlamentních voleb na Ukrajině. Média ho nadto dávají do souvislosti s letním obdobím sklizní a nazývají ho „obilným příměřím“.

Předchozí, jarní příměří mezi vládními vojsky a proruskými separatisty bylo vyhlášeno začátkem března. Zastavení palby bylo dohodnuto také před novoročními svátky. Pokaždé ale bylo záhy porušeno.

Konflikt v Donbasu si podle odhadů vyžádal od jara 2014 na 14 tisíc mrtvých. Kyjev a Západ obviňují Rusko z podpory povstalců, Moskva to popírá.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

1917 ( 10. prosince 2019 19:41 )

Velice by mě zajímalo kde ti demokratičtí představitelé Doněcké a Luhanské oblasti berou zbraně,když Putin tvrdí,že Rusko tam nic nedodâvâ. Potom jsou jen dvě možnosti a to že si je sami vyràbì v zemljamkách včetně tankű a raket a nebo jim je tam letecky zasílají Američtí imperialisté aby poškodili režim vynikajícího agenta KGB a "největšího demokrata" na světě Putina!

Taurus70 ( 17. července 2019 22:38 )

Zabavne kdo by chtel dobrovolne do Okrajinske prde.e a to jejich obcanstvi vzdyt lide odtud utikaji tak rychle ze tam za chvili zustane jen Zidovske vedeni😂😂😂😂

Zobrazit celou diskusi