Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Pomůže přejmenování? Boeing vynechal slovo „MAX“ v označení problémových letounů 737

Autor: tva - 
16. července 2019
20:43

Twitterový účet s názvem Woodys Aeroimages zveřejnil ve svém příspěvku zajímavou dvojici fotografií. Na obou je letoun Boeing 737 MAX v barvách společnosti Ryanair, jeden z nich ovšem s nepatrnou kosmetickou úpravou. Z nápisu, který označuje model letadla, totiž vypadlo slovo „MAX“. Jde tak nejspíš o reakci na sérii událostí, které z konkrétního modelu boeingu udělaly téměř „postrach“ letecké dopravy.

V českém prostředí na tweet jako první upozornil server iDnes.cz. Letadlo kromě firemní grafiky v barvách Ryanairu nese „pouze“ číselný nápis 737-8200. Snímky byly pořízeny před podnikem společnosti Boeing ve městě Renton v americkém státě Washington.

Na plánované „přejmenování“ letadla už v minulosti ukazovalo několik indicií. Ani sám výrobce změnu označení svého stroje nevyloučil. V dubnu Boeingu navíc přejmenování ožehavého letounu doporučoval ve svém tweetu americký prezident Donald Trump. „Na místě Boeingu bych Boeing 737 MAX opravil, přidal mu nějaké zajímavé funkce a stroj bych PŘEJMENOVAL,“ napsal Trump. Za svůj příspěvek přitom tehdy sklidil převážně posměch.

Letecká neštěstí zkazila stroji pověst

Stroj se stal obávaným po dvojici leteckých neštěstí, při nichž zahynulo dohromady celkem 346 lidí. Za oběma haváriemi stál nejspíš poruchový software MCAS. V návaznosti na to více než čtyři desítky států stroje uzemnily. Mezi nimi i Česká republika. I přes tvrzení Boeingu, že se firmě podařilo vadný systém opravit, to na návrat letounů do provozu zatím v nejbližších měsících nevypadá. 

Datum i přibližný termín, kdy by stroje 737 MAX mohly znovu vzlétnout, tak zatím stále zůstávají nejasné. Naposledy se mluvilo o tom, že se stroje dostanou do vzduchu nejdřív příští rok.

Zobrazit celou diskusi