Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Boeing odškodní blízké obětí smrtelných nehod. Rozdělí přes 2 miliardy

3. července 2019
18:45

Americký výrobce letecké techniky Boeing vyčlení 100 milionů dolarů (2,3 miliardy korun) na pomoc rodinám obětí nehod jeho strojů 737 MAX v Indonésii a Etiopii. Dnes to podle agentury Reuters oznámila společnost Boeing s tím, že částka bude uvolněna nezávisle na žalobách, kterým firma kvůli haváriím s 346 mrtvými čelí.

„Tyto peníze podpoří vzdělání, budou sloužit k ulehčení útrap a životních nákladů dotčených rodin,“ uvedl Boeing. Peníze poslouží i ke komunitním programům a ekonomickému rozvoji postižených. „Boeing bude v řešení těchto potřeb partnerem místních samospráv a neziskových organizací,“ dodala společnost.

Boeing 737 MAX 8 společnosti Ethiopian Airlines se 10. března zřítil krátce po startu z etiopské metropole Addis Abeby. Na palubě bylo 157 lidí, nikdo nepřežil. Stejný stroj měl nehodu loni v říjnu, kdy letadlo nízkonákladové společnosti Lion Air se 181 pasažéry a osmi členy posádky na palubě havarovalo krátce po startu z letiště v Jakartě. Ani tehdy neštěstí nikdo nepřežil.

V reakci na nehodu v Etiopii byla v březnu všechna letadla 737 MAX, která jsou nejprodávanějším modelem Boeingu, odstavena po celém světě z provozu. Federální úřad pro leteckou dopravu v USA (FAA) následně vytkl výrobci, že déle než rok neinformoval úřady o vadách svého stabilizačního programu v letounech MAX. Rovněž piloti vyslovili rozhořčení nad tím, že je společnost neinformovala o stabilizačním softwaru, který byl v pozadí havárií v Indonésii a Etiopii a který nyní prochází úpravou.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi