Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Úniku radiace z Černobylu brání nový sarkofág, platili ho i Češi. Původní zrezl

Autor: Darina Jíchová - 
3. července 2019
19:47

Stavba nového ochranného sarkofágu (NSC), který překrývá vybuchlý reaktor č. 4 jaderné elektrárny Černobyl na Ukrajině, zabrala devět let a stála více než 40 miliard korun. Tento týden si konstrukci oficiálně převzala ukrajinská vláda, ještě předtím do ní mohli ale nahlédnout novináři. NSC má zabránit šíření radiace z místa jaderné havárie, původní sarkofág byl poškozen a radiace z něho unikala, informoval deník Daily Mail.

Nový kryt je největší přenosnou strukturou na světě, stavba dosahuje do výšky 108 metrů a váží 36 tisíc tun. Na mezinárodním projektu se podílelo několik společností a úkolem NSC je zabránit dalšímu šíření radiace z Černobylu a kontaminaci okolní krajiny. Před finálním předáním měli možnost si sarkofág prohlédnout novináři.

Stavba nového sarkofágu Stavba nového sarkofágu | Alexandr Malachovský

Černobylský reaktor explodoval 26. dubna 1986, během výbuchu a bezprostředně po něm zemřelo 31 osob, nepřímo však největší jaderná havárie v historii lidstva zabila několik tisíc lidí, přesný počet obětí není znám, číslo do dnešního dne narůstá, spekuluje se o čtyřech tisících mrtvých, podle OSN to ale může být až 93 tisíc obětí. Tragédie ovlivnila životy milionů lidí, radiace uvolněná při explozi se šířila přes půlku Evropy. Nejvíce zasažené oblasti byly Ukrajina a Bělorusko.

Původní sarkofág zreznul

Právě ochranný sarkofág měl uzavřít reaktor, ale do železobetonové konstrukce prosakuje voda, která se musí odčerpávat a ukládat jako radioaktivní odpad. Vlhkost způsobila korozi krytu a únik radiace. Experti proto v roce 2010 přišli s návrhem nové stavby. NSC je postaven kolem původního sarkofágu a celý reaktor zcela uzavírá.

Projekt NSC financuje Evropská banka pro obnovu a rozvoj, přispívalo na něj 45 zemí světa včetně Česka. Minulý rok v listopadu byl nový kryt po částech převezen k Černobylu a začalo se s jeho instalací, konstrukce byla dokončena na počátku roku 2019, oficiálně jej ukrajinská vláda převzala až tento týden. 

Nová stavba má mít životnost zhruba 100 let, kromě ochrany před radiací nabídne i bezpečný sklad pro jaderné palivo z reaktorů 1, 2 a 3, které byly v provozu až do roku 2000. Černobylské tragédii se v poslední době věnována obrovská dávka pozornosti, tuto „lavinu“ spustila dramatická minisérie od stanice HBO, která se na havárii zaměřuje.

Otázka likvidátorů

Seriál stavbu původního krytu přímo neukazuje, myšlenku uzavřít reaktor ale zmiňuje. Podle odborníků starý kryt vznikal narychlo a dalo se předpokládat, že nevydrží. Projekt HBO otevřel také otázku tzv. likvidátorů, kteří odstraňovali následky jaderné havárie. Oficiální záznamy o jejich zdraví neexistují, podle Světové zdravotnické organizace (WHO) 240 tisíc pracovníků tvořili vojáci, hasiči, mechanici, horníci, farmáři a dobrovolníci. Každý desátý z nich zemřel předčasně kvůli vystavení silné radiaci.

Video  Trvanlivost krytu vybuchlého reaktoru v Černobylu končí. Jak vypadá nový?  - Marian Balog, Tomáš Sovinsky
Video se připravuje ...

Katerina1507 ( 24. srpna 2019 20:46 )

dobrý den mohl byste my poradit kde se dočtu pravdivé informace docela mě to zajímá a chtěla bych vědět víc....děkuji

Nezadat ( 5. července 2019 11:31 )

Čobolové jsou mě milejší jako křiváci cajzli.

Nezadat ( 5. července 2019 11:28 )

Tak radiaci z Ukrajiny jsme zastavili a teď ještě zastavit to jedovatý jídlo ze západu,které způsobuje podstatně víc rakoviny jako Černobyl.Černobyl je jako mateřská školka proti vysoké škole ze západu ve škodlivosti na lidský organismus..

HUGO PNIK ( 4. července 2019 23:05 )

Celkem dobrý článek, až na to, že stavba byla dokončena před dvěmi lety. Pokud chcete číst vědecké články, čtěte jinde

Taurus70 ( 4. července 2019 07:24 )

Ukrajinsti zebraci!Slava Ukrajine😂😂😂😂

Zobrazit celou diskusi