Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Vši, málo jídla a spánek na betonu. Děti migrantů přesunou z cel do stanů

Autor: ČTK - 
25. června 2019
15:48

Vláda Spojených států přesouvá většinu dětských migrantů ze zařízení pohraniční stráže u texaského El Pasa, kde byly podle pozorovatelů drženy bez adekvátní péče. Právníci, kterým soudce nedávno povolil místo navštívit, hovoří o děsivých celách, kde děti celé týdny nedostávaly pořádně najíst, neměly dostatečné hygienické zázemí a některé z nich musely spát na betonové podlaze. Americké právo přitom zakazuje zadržování dětí u pohraničníků déle než 72 hodin.

Americké ministerstvo zdravotnictví v reakci na zprávy oznámilo, že k dnešnímu dni bude ze stanice v obci Clint 249 dětí přesunuto do detenčních center spravovaných tímto resortem. Další mají putovat do stanového tábora koncipovaného pro pobyt rodin. V nevyhovujících podmínkách bylo předtím v Clintu přes 300 nezletilých migrantů. V pondělí jich tam podle informací agentury Reuters zůstávalo 30.

Migranti mířící ze Střední Ameriky do USA často skončí v detenčních centrech, jsou mezi nimi i malé děti a těhotné ženy. Migranti mířící ze Střední Ameriky do USA často skončí v detenčních centrech, jsou mezi nimi i malé děti a těhotné ženy. | Reuters

Překvapující krutost

O alarmující situaci dětských migrantů informovala minulý týden agentura AP s odvoláním na skupinu právníků, kteří zařízení u El Pasa navštívili. AP vylíčili, že dětem na stanici pohraniční stráže chybělo jídlo, čisté oblečení nebo kartáčky na zuby a mýdlo. Mnohé z nich podle právníků uvedly, že na hranici USA s Mexikem dorazily bez doprovodu, některé ale byly po vstupu do USA odděleny od rodičů či dospělých pečovatelů.

„Za 22 let, co navštěvuji děti ve vazbě, jsem nikdy neslyšela o podobné míře krutosti,“ řekla o podmínkách v Clintu Holly Cooperová z centra imigračního práva při Kalifornské univerzitě. Další z osob, které místo navštívily, řekla webu BBC, že děti byly „zamčené v děsivých celách s otevřeným záchodem uprostřed místnosti“, v níž také jedly a spaly.

Do USA přicházejí tisíce dětí migrantů

Podle AP byly některé děti u pohraničníků tři týdny. „Nikdo se o ně nestaral... mají tam vši, mají chřipku,“ řekl BBC po návštěvě profesor Warren Binford z oregonské Williametteské univerzity. O ty nejmenší se podle něj staraly starší děti. Zástupkyně vlády se přitom minulý týden snažila přesvědčit federální soud, že podmínky splňovaly zákonný požadavek na „bezpečné a sanitární“ prostředí.

Mluvčí ministerstva zdravotnictví Evelyn Staufferová řekla, že zařízení v Clintu nebylo navrženo pro péči o děti. „Tohle je přímý výsledek bezprecedentního počtu přicházejících dětí,“ uvedla. Ministerstvo zdravotnictví podle ní jen v květnu převzalo od ministerstva pro vnitřní bezpečnost skoro 10 tisíc dětí.

Rozdělování rodin pokračuje

Pohraniční stráž podmínky, ve kterých děti držela, blíže nekomentovala, jen uvedla, že se snaží poskytovat nejlepší možnou péči se svými „omezenými prostředky“.

Podle kongresmanky Veroniky Escobarové nicméně zůstává i po avizovaném přesunu dětí z Clintu řada palčivých otázek. „Kolik dětí v Clintu bylo odděleno od svých rodičů? Jaké kroky vláda činí, aby tyto rodiny opět spojila? Kdo za tato zvěrstva ponese zodpovědnost?“ napsala na twitter demokratická členka Sněmovny reprezentantů.