Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Státní chlast budou rozesílat ve Švédsku až domů. Musíme jít s dobou, říká ministryně zdravotnictví

Autor: ČTK - 
18. června 2019
06:55

Švédský státní monopol pro prodej alkoholu začne od července nabízet doručení objednávek domů. S rozšířením služby podle portálu The Local souhlasila švédská vláda.

Ministryně zdravotnictví a sociálních věcí Lena Hallengreová novinku státního řetězce Systembolaget, jehož obchody jako jediné v zemi mohou prodávat nápoje s více než 3,5 procenta alkoholu, v prohlášení zdůvodnila tím, že je třeba držet krok s moderní dobou.

Státní alkoholový monopol

Podle Hallengreové Švédi státem řízený přístup k alkoholu podporují a se službami Systembolagetu jsou spokojení, přesto je ale přístup k zákazníkům potřeba rozvíjet. „Zajistíme tak, že alkoholový monopol bude fungovat stejně dobře jako dnes,“ vysvětlila.

The Local poznamenal, že k zasílání alkoholu domů se švédská vláda odhodlala po skutečně dlouhém zkušebním období, kdy službu v několika málo částech země testovala. Souhlas k omezenému pilotnímu režimu vláda udělila již v roce 2012.

Pro nákup musíte být starší 20 let

Doručování alkoholu se bude řídit stejnými pravidly, jakým je přímý nákup v kamenné prodejně Systembolagetu, což znamená, že zájemci o novou službu musí být starší 20 let. Doručení obchod slibuje v rozmezí čtyř až šesti dnů.

Švédsko se podobně jako jiné severské státy vydalo cestou omezeného přístupu k alkoholu a jeho vysokého zdanění. Obchody ho nesmí s výjimkou nízkoalkoholických nápojů prodávat, toto privilegium náleží výhradně státnímu řetězci.

V neděli je zavřeno

Jeho otevírací doba je omezená a například v neděli neotevírá vůbec. Systembolaget zároveň mimo jiné nesmí jednotlivé alkoholické nápoje upřednostňovat na úkor jiných, zakázané jsou také zvýhodněné ceny za větší odběr.

Zobrazit celou diskusi