Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Nečekaně rychlé důsledky digitální doby: Zírání do mobilů mění lebky, varují lékaři

Autor: Martin Valeš - 
18. června 2019
09:08

Že si »kancelářské krysy« hrbením u počítačů křiví páteř, na to už jsme si zvykli. Ovšem nové technologie nám dokonce mění lebku! Nadměrným užíváním mobilů a tabletů na ní vyrůstají i třícentimetrové hrboly!

Australští badatelé porovnali rentgenové snímky lebek 1200 lidí mezi 18 a 86 lety. Zatímco se potíže kosterního aparátu obvykle objevují s věkem, v tomto případě na tom nejhůře byli ti nejmladší. U čtyř z deseti lidí ve věku 18–30 let zaznamenali medicínští výzkumníci přinejmenším centimetrové kostní výrůstky na týlu.

Zatímco u seniorů je vysvětlují shrbeným postojem způsobeným stárnutím, mladí si za ně nejspíš mohou sami. „Na klinice pracuji dvacet let, ale až v posledním desetiletí vídám u pacientů tyto výrůstky,“ vysvětlil televizi BBC chiropraktik David Shahar. Jelikož zároveň působí na místní lékařské fakultě, rozhodl se fenomén prozkoumat vědecky.

Pětinásobná zátěž

Statisíce, ba miliony let se kostra (pra)lidí vyvíjela pro vzpřímený postoj, zatímco chytrý telefon je velice nový fenomén. „Mechanická zátěž svalů hlavy je vsedě a s ohnutou hlavou 3x–5× větší než v neutrální poloze,“ uvádějí autoři. Když taková zátěž přetrvává, šlachy a svaly se tím posilují a na lebce vznikají výrůstky, jež šlachy pomáhají ukotvit. Samy o sobě nejspíš nejsou nebezpečné, ale mohou být varovným znamením.

Jiné zdůvodnění než mobily a tablety, s nimiž mnozí tráví víc než čtyři hodiny denně, badatelé nenacházejí. „Nabízí se důležitá otázka: co čeká mladé lidi z naší studie, když je u nich patrná taková degenerace už v tak mladém věku?“ ptá se závěrem Shahar. Na každý pád je podle něj potřeba osvěta o správném držení těla.

Zobrazit celou diskusi