Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Nejdu domů!“ Kiska dostal kytaru a loučil se zpěvem, střídá ho Čaputová

Autor: tva, ČTK - 
14. června 2019
20:15

Poslední den v prezidentském paláci zažil v pátek Andrej Kiska (56). Hlava státu v sobotu předá úřad právničce Zuzaně Čaputové (45) a vrhne se do budování své nové politické strany. Na sociální síti instagram se končící prezident podělil o příspěvek s videem, ve kterém tasí z futrálu kytaru jako dárek na rozloučenou od kolegů. Publikum se navíc pohotově rozhodne pobavit svým komickým výstupem. Zvolená Čaputová se stane v pořadí pátou hlavou slovenského státu od jeho vzniku v roce 1993. Zároveň bude v zemi pod Tatrami první ženou v této funkci.

Milionář a filantrop Andrej Kiska byl zvolen prezidentem překvapivě 29. března 2014. Navzdory tomu, že skončil v prvním kole voleb za favorizovaným tehdejším premiérem Ficem, v kole druhém zvítězil s výrazným náskokem. Svůj hlas mu dalo 59,38 procenta voličů.

Loni v květnu Kiska oznámil, že již nebude usilovat o znovuzvolení hlavou státu, chce ale zůstat v politice. Letos v dubnu připojil, že založí vlastní politickou stranu.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Kolegovia ma prekvapili darčekom na rozlúčku. Hneď som ho aj vyskúšal.

Příspěvek sdílený Andrej Kiska (@andrejkiska),Čen 14, 2019 v 6:20 PDT

Na videu Kiska s úsměvem na tváři brnká na kytaru, kterou dostal od pracovníků prezidentské kanceláře, a zpívá: „Nejdu domů, zůstanu tady.“ Některým tak dal vzpomenout na legendární loučení premiéra Vladimíra Mečiara ve Slovenské televizi. Kontroverzní politik, který proslul svými autoritářskými rysy vládnutí, na závěr relace také zpíval: „S pánom Bohom, idem od vás, neublížil som, neublížil som žiadnemu z vás.“

Čaputová složí slib a bude hostit seniory z domovů

Proevropsky orientovaná Čaputová složí slib do rukou šéfa ústavního soudu na slavnostní schůzi parlamentu, která se uskuteční v sídle Slovenské filharmonie v centru Bratislavy a která začne krátce před polednem. Následně prezidentka vystoupí s projevem.

Stejně jako v minulosti ani tentokráte slovenská strana na inauguraci nové hlavy státu nepozvala zahraniční státníky. Slavnostního ceremoniálu se zúčastní také například členové slovenské vlády, zahraniční diplomaté a další hosté včetně těch, které pozvala Čaputová. Mezi nimi jsou členové její rodiny, dále poradci a lidé, kteří ji podporovali v kampani.

Odpoledne Čaputová v Prezidentském paláci symbolicky převezme úřad od Andreje Kisky, kterého vystřídá ve vrcholné politické funkci. Následně bude prezidentka hostit seniory z domovů sociálních služeb.

Prezidentka položí věnec na hrob prezidenta Kováče

Podle programu Čaputová také položí věnec k památníku Brána svobody na okraji slovenské metropole, který připomíná oběti, jež zemřely při pokusu o útěk z komunistického Československa přes přísně střežené hranice s Rakouskem. Nová hlava státu také položí kytici na hrob prvního slovenského prezidenta Michala Kováče. Inaugurační program večer zakončí slavnostní recepce.

Pětačtyřicetiletá Čaputová v rozhodujícím kole prezidentských voleb porazila místopředsedu Evropské komise Maroše Šefčoviče, kterého podporovala nejsilnější vládní strana Smer-sociální demokracie.

fotrpjotr ( 15. června 2019 00:06 )

I Marfuša z Mrazíka se hezčí,než tato ošklivka.

murQ ( 14. června 2019 23:37 )

+ Tomčo chytrou a není to mstivá potvora, naopak je pro sjednocení. Dá se čekat že už se podrazy z opozice chystají, počítá s tím.

murQ ( 14. června 2019 23:33 )

A ještě, Čaputová bez sluchátek dala rozhovor pro BBC, odpovídala v rodném jazyce. Ty děláš jako by Zeman válel angličtinu. Na tom stavíš,? tupče.

murQ ( 14. června 2019 23:27 )

"Zemanova ruština není zdaleka tak dokonalá, jak se prezident domnívá. „Víte, pane prezidente, politika je jako počasí. Bývá ochlazení a bývá oteplení. A člověk se raduje, když po ochlazení přijde oteplení,“ řekl Zeman Putinovi podle oficiálního překladu. Ve skutečnosti však Zeman použil ruské slovo „отопление“ , což však ve skutečnosti znamená „topení“."
I proto se Putin po Zemanově větě rozesmál.

defakto ( 14. června 2019 22:06 )

... jen pomalu s tím závidením , kdo ví co se z Čaputky ještě vyklube ! Zatím nic nedokázala , do voleb jí nikdo neznal , nemá žádné politické zkušenosti , prý neumí ani anglicky, bude závislá na svých poradcech , no s pánem Bohem !

Zobrazit celou diskusi