Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zvracení, bolest břicha a zácpa. Chlapec (4) trpěl, mohly za to škrkavky ve střevech

Autor: Mii - 
11. června 2019
19:48

Když člověka bolí břicho a má střevní potíže, obvykle to dává za vinu potravinám, které v nedávné době snědl. U 4letého kluka ze severozápadního Kamerunu ovšem měly tyto potíže zcela jinou příčinu – v jeho střevech se usídlili parazitičtí červi, kteří průchod orgánu zcela blokovali. Chlapec musel podstoupit chirurgický zákrok, žádné trvalé potíže mu ale nehrozí.

Případ byl popsán v odborném časopise Journal of Medical Case Reports, podle kterého bylo na chlapci zvláštní, že nepodstoupil od svého narození žádné odčervení. To je v Kamerunu běžné a pravděpodobně příčinou, proč jej parazité infikovali.

Lékaři červy identifikovali jako škrkavku dětskou. To je typ hlístového parazita, který postihuje především děti ve věku od 2 až 10 let. „Ačkoli jsou většinou asymptomatičtí, chronické a těžké zamoření může vést ke komplikacím, jako je podvýživa, špatný fyzický a kognitivní vývoj nebo zablokování střev,“ uvádí autoři v popisu případu.

Právě k zablokování střev došlo v případě chlapce z Kamerunu. Lékaři mu museli jeho orgán naříznout a škrkavky vyndat ven. Byly plně narostlé a bylo jich tolik, že zaplnily celou mísu.

Odčervení alespoň jednou do roka

Podle odhadů je na světě škrkavkami infikováno přes 1,2 miliardy lidí. Člověk se jimi může infikovat po kontaktu s infikovanou hlínou, do které se dostanou jedině přes výkaly. Jako prevence se proto doporučuje dostatečná osobní hygiena a pečlivé omývání ovoce a zeleniny.

Parazity je možné léčit buď medikamenty, nebo chirurgicky. U chlapce se lékaři rozhodli k chirurgickému zákroku, jelikož škrkavek bylo tak velké množství. Operaci zvládl v pořádku, v nemocnici strávil jen týden a pak byl poslán domů. Určitý čas ještě bude muset společně se svojí rodinou pojídat léčivo známé jako mebendazole, ale to je vše.

Autoři textu uvedli, že o případu kluka se rozhodli promluvit, aby upozornili širší publikum na nedostatečné financování antiparazitických programů v Kamerunu. Chlapec totiž nebyl během života odčerven právě proto, že jeho rodina na to neměla finance. Riziko parazitů je v zemi vysoké, většina obyvatel musí odčervování podstupovat alespoň jednou ročně.

Sibyla ( 11. června 2019 21:08 )

čím víc peněz pošleme, tím více se budou množit a tím více jich přijede sem. A ještě budou mít pocit (tedy ten už mají), že je naše povinnost se o ně postarat.

Ať se naučí postarat se o sebe sami.

Sibyla ( 11. června 2019 21:01 )

a co my s tím máme společného?
To jakože máme posílat další a další peníze do programu "Afrika potřebuje" ???
Kdo pomůže nám? Na naše nemocné děti se dělají sbírky, tak totéž doporučuji afričanům.

jipetr ( 11. června 2019 20:02 )

=---Najítt nahe zeeny ve vaší oblasti na toto : gg.gg/zeny2019

Zobrazit celou diskusi