Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Macron na oslavách Dne D ocenil Čechoslováky. Mayovou ale nechal čekat

Aktualizováno -
6. června 2019
13:05
Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
6. června 2019
09:15

Po mezinárodní ceremonii v anglickém Portsmouthu se ve čtvrtek oslavy 75. výročí vylodění spojeneckých vojsk přesunuly do Normandie. Pietních akcí se zde po boku francouzského prezidenta Emmanuela Macrona účastní také americký prezident Donald Trump či britská premiérka Theresa Mayová. Státníci vzdávají hold tisícům vojáků spojeneckých sil, kteří padli v Den D 6. června 1944. Na severozápadě Francie se dnes očekává 30 tisíc návštěvníků, dorazí také zhruba 480 veteránů, především britských.

Oslavy 75. výročí vylodění začaly už v 8:30, kdy Macron a Mayováslavnostně položili základní kámen budoucího britského památníku ve Ver-sur-Mer. „Ve společnosti mužů, kteří zde v těch dnech byli, cítíme pokoru. Našim veteránům bych chtěla říci jediné slovo, které je za těchto okolností vhodné: děkuji,“ uvedla končící premiérka Mayová, pro kterou to podle britského tisku bylo poslední oficiální mezinárodní vystoupení ve funkci.

Macron jí ve svém projevu poděkoval a dodal, že k Mayové cítí přátelství. Britský tisk si ale povšiml, že ministerskou předsedkyni nechal deset minut čekat. Britský deník The Times dnes v této souvislosti napsal, že při oslavách Dne D by se nemělo zapomínat na zásluhy Rudé armády v porážce nacistů. „Její oběti dalece přesáhly ty spojenecké,“ napsal list v komentáři.

Macron na oslavách v Normandii připomněl i československé vojáky, kteří se invaze účastnili. Francie na oběti spojeneckých vojáků, kteří přišli osvobodit pro ně většinou neznámou zemi, nikdy nezapomene, prohlásil Macron v projevu na americkém hřbitově nad pláží Omaha. 

Trump se na oslavách 75. výročí Dne D vítá s Brigitte Macronovou, (6.06.2019) Trump se na oslavách 75. výročí Dne D vítá s Brigitte Macronovou, (6.06.2019) | Reuters

Trump s Macronem poobědvá

„Francie nezapomíná,“ dodal Macron, který vzpomněl rovněž československé vojáky. Poděkování přítomným veteránům pronesl částečně i v angličtině. „Vím, za co jsme vám vděčni, veteráni: za naši svobodu,“ uvedl šéf Elysejského paláce.

Kromě jednotlivců českého či slovenského původu se bojů během invaze zúčastnili hlavně českoslovenští piloti. Byli to stíhači z 310. a 312. perutě, kteří operovali nad Francií, i jejich kolegové z 312. bombardovací perutě - ti v té době hlídkovali nad kanálem La Manche.

Trump oběti bojů druhé světové války připomněl na hřbitově v nedalekém Colleville-sur-Mer, kde je pochováno na 9 tisíc amerických vojáků. Následně má americký prezident na programu oběd s Macronem ve městě Caen.

V poledne se uskutečnila francouzsko-kanadská ceremonie za přítomnosti kanadského premiéra Justina Trudeaua a večer den připomínání zakončí mezinárodní akce na pláži Juno, jedné z pěti pláží určených pro vylodění.

Operace Overlord

Spojenecká operace Overlord byla největší vyloďovací operací v dějinách vojenství a zlomovou událostí druhé světové války. Během jediného dne bylo na pěti vyloďovacích plážích (Utah, Omaha, Gold, Juno a Sword) mezi Cotentinským poloostrovem a městem Caen vysazeno zhruba 156 tisíc spojeneckých vojáků. V Den D podle odhadů zahynulo nejméně 10 tisíc vojáků protihitlerovské koalice a 4 až 9 tisíc vojáků německého wehrmachtu.

Taurus70 ( 6. června 2019 10:52 )

To je vtipne proc ve Francii vzdyt dostali od skopcaku jak mala decka 😵😵😵at se to nekomu libi nebo ne fasisticke Nemecko porazila pouze jedna armada a to Ruda a kdyby Nemcourum nedoslo v Ardenach palivo hnali by slavne Zapadni spojence az do more a bylo by dobre kdyby si chytraci precetli vzpominky od Churchilla tam priznava proc se otevrela druha fronta kdyz uz vice mene nebyla treba😕😕😕

Zobrazit celou diskusi