Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Porošenko „vybílil“ prezidentskou kancelář, odnesl si i servery a monitory

Autor: ČTK - 
30. května 2019
09:05

Spolupracovník nového ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského obvinil jeho předchůdce Petra Porošenka, že při odchodu z funkce nechal odstranit z operační místnosti v prezidentově kanceláři všechny monitory a další vybavení. Nově jmenovaný tajemník bezpečnostní rady státu Oleksandr Danyljuk podle listu Ukrajinska pravda tvrdí, že zmizely i servery s tajnými údaji.

„Toto je operační místnost prezidentské kanceláře. Tak teď vypadá. Ještě před měsícem vypadala úplně jinak. Na všech zdech byly velké monitory, napojené na servery a zabezpečené linky,“ postěžoval si Danyljuk na videu, zachycujícím „vybílenou“ operační místnost, určenou pro jednání a porady hlavy státu během krizových situací. „Všechno sundali během předání moci. Hle, jak civilizovaně proběhla,“ ironicky dodal na pozadí kabelů trčících ze zdi.

Danyljuk zdokumentoval „vyklizenou“ kancelář

Mluvčí bývalého prezidenta Petra Porošenka Svjatoslav Ceholko tvrdí, že veškerá technika v operační místnosti byla pronajata, a tak se musela vrátit majiteli; Porošenko podle něj platil pronajmutí techniky z vlastní kapsy. Prohlásil také, že na serverech nebyly uloženy žádné utajované informace. A dosavadní tajemník bezpečnostní rady Oleksandr Turčynov vzkázal, že až se Danyljuk dostaví na své pracoviště, zjistí, že bezpečnostní rada disponuje vlastní operační místností.

 

Zobrazit celou diskusi