Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Obří exploze pohřbila v dole 29 horníků. Na vyzvednutí těl čekají rodiny dlouhých 9 let

Autor: Darina Jíchová - 
21. května 2019
21:55

U novozélandského dolu Pike River se tento týden sešly rodiny 29 mužů, kteří ve štolách zemřeli. Pozůstalí na znovuotevření dolu a vyzvednutí těl svých blízkých čekali 9 let, mnozí se báli, že k tomu nikdy nedojde. Nicméně toto úterý trojice zkušených horníků symbolicky rozbila betonovou pečeť u vchodu do dolu. Na vyzvednutí těl bylo vyhrazeno 830 milionů korun, uvedl deník The Guardian.

K první explozi v dolu Pike River došlo 19. listopadu 2010, v tu chvíli ve štolách bylo 18 horníků a 13 dalších důlních pracovníků, dvěma horníkům se podařilo dostat ven, měli jen lehčí zranění. Záchranáři věřili, že i další muži mohou být ještě naživu.

Druhá exploze zapečetila důl

O pár dní později, 24. listopadu, však okolím otřásl další výbuch. Úřady následně oznámily, že 29 horníků je s největší pravděpodobností po smrti. V dole kromě Novozélanďanů byli také dva Britové a dva Australané.

Důl byl uzavřen, pozůstalí roky čekali na jeho opětovné otevření s nadějí, že budou moct pohřbít své blízké. Otevření Pike River bylo původně naplánováno na začátek května, z bezpečnostních důvodů k němu ani nedošlo. Rodiny obětí podle vlastních slov už ani nevěřily, že k tomu někdy dojde.

Ještě počátkem dubna hrozila exploze

Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová upozornila, že celá operace bude trvat týdny, možná i měsíce. „Rozbití pečetě bylo pro všechny symbolickým momentem,“ pronesla Ardernová, nerozvedla, jak bude akce probíhat. Podle ní detaily znají jak pozůstalí, tak hlavně agentura, která bude operaci provádět.

Vysvětlila však, že 2. května bylo otevření dolu zastaveno kvůli neuvěřitelně vysoké koncentraci kyslíku ve štole.  Ministr Andrew Little doplnil, že přítomnost kyslíku v prostředí, které produkuje metan, by mohla vést k další explozi.

Místo, kde se zřejmě nacházejí těla 29 horníků. Místo, kde se zřejmě nacházejí těla 29 horníků. | Reuters

Bernie a Kath Monkovi během výbuchu přišli o syna Michaela. „V pondělí jsme dostali zprávu, abychom v úterý byli u vchodu do dolu,“ sdělili Monkovi tisku. „Je to chvíle, ke které mělo dojít už před mnoha lety, pro nás je to historický moment,“ dodal Monk.

Dave Gawnm, ředitel agentury, která se o znovuotevření Pike River zasadila, oznámil, že je všechno připravené na to, aby jeho lidé mohli vstoupit do dolu. Na místě má veškerou techniku, upozornil však, že po rozbití pečetě a odstranění zdi u vchodu do štoly budou muset chvíli počkat, aby se chodba „vydýchala“.

Gawnm nechce zbytečně ohrozit svůj tým, těla horníků se podle něj nacházejí zhruba 1,5 kilometrů od vchodu. Časový harmonogram operace zatím není znám, podle Gawnma není v tuto chvíli možné odhadnout, jak dlouho jim zabere, než se k obětem dostanou.

Pozůstalí nebyli připraveni na 9leté čekání

Manžel Anny Osbornové byl jeden z horníků, kteří při explozi zemřeli, žena očekává, že jí a dalším rodinám znovuotevření odhalí, co se skutečně před 9 lety stalo. „Byl to extrémně emotivní zážitek. Rozbili zeď a do temného tunelu, kde jsou zřejmě pohřbeni naši milovaní, začalo proudit světlo,“ prohlásila Osbornová.

„Nový Zéland není země, kde v práci zemře 29 lidí bez toho, abychom nepátrali po tom, kdo za to nese odpovědnost. Mohla to být náhoda, nehoda, ale také to mohlo být jinak. Slíbili jsme, že se postaráme o to, aby rodiny horníků získaly těla svých blízkých a že případ vyšetříme. Dnes jsme udělali první krok k tomu, abychom našemu slibu dostáli,“ sdělil reportérům Little.

„Po prvním a po druhém výbuchu jsme všichni věděli, že záchranáři nebudou moct jít do štoly. Bylo to pro nás zklamání, ale chápali jsme to. Netušili jsme, že budeme čekat 9 let, než se důl znovu otevře,“ komentovala situaci Osbornová.

Premiérka splnila svůj slib

Novozélandská vláda byla ihned pod značným tlakem, veřejnost volala po operaci na vyzvednutí těl. Tehdejší premiér John Key otálel s vysláním záchranářů do tunelů, podle něj by celá akce byla nejen riskantní, ale také velmi komplexní a komplikovaná. Svůj postoj nezměnil Key až do konce svého druhého období v roce 2016.

Ardernová naopak v roce 2017 otevření Pike River označila za jeden ze stěžejních bodů své kampaně. Na svou stranu získala značnou část politiků, několik ministrů se nabídlo, že osobně do štoly vstoupí. Úterním odpečetěním dolu tak premiérka splnila své slovo.

Zobrazit celou diskusi