Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Macronová se vrací za katedru. První dáma Francie povede přednášky pro dospělé

Autor: Darina Jíchová - 
20. května 2019
19:15

První dáma Francie Brigitte Macronová (66) se vrátí ke svému původnímu zaměstnání, bude znovu učit. Až do roku 2015 působila jako učitelka francouzštiny a dramatické výchovy, díky své profesi se seznámila se svým manželem, prezidentem Emmanuelem Macronem (41), který býval jejím studentem. Macronová se ujme výuky ve dvou nových školách v chudých oblastech Francie, jedná se zatím o jeden z jejích nejvýraznějších počinů v roli první dámy, informoval deník The Local.

Dveře dvou nových škol, z nichž jedna se nachází v chudinské čtvrti Clichy-sous-Bois na severu Paříže a druhá u jihofrancouzského města Valence, se otevřou letos v září. Do projektu s názvem Institut des Vocations jsou kromě Macronové zapojené i další francouzské celebrity jako rapper Ben-J nebo šéfkuchař Thierry Marx. Školy financuje koncern LVMH.

Macronová: Není to, na co jsem zvyklá

Školu vznikající v Paříži už Macronová osobně navštívila, učební programy jsou zaměřené na lidi ve věku 25-30 let, kteří z nějakého důvodu museli zanechat studia a nedokončili střední, mnohdy ani základní, školu. Bude otevřená i uprchlíkům.

„Nebude to ta samá výuka, na kterou jsem byla zvyklá. Bude to interaktivní učení anglosaského stylu,“ uvedla Macronová. Ta dříve učila jen na soukromých prestižních školách, mimo jiné i ve svém rodném městě Amiens, kde tamní lyceum navštěvoval právě prezident Macron.

Francouzský prezident Emmanuel Macron s manželkou Brigitte. Francouzský prezident Emmanuel Macron s manželkou Brigitte. | Profimedia.cz

Studenti dostanou měsíční stipendium

Macronová rovněž sdělila novinářům, že školy hodlají zajistit, aby jejich studenti měli všechno proto, aby mohli nastoupit do dobrého zaměstnání. Studenti navíc budou dostávat měsíční stipendium 25 tisíc korun.

„Víme, že naše budoucí studenty budeme muset naučit základní matematické operace jako sčítání, odčítání, násobení nebo dělení. Zaměřit se musíme i na jejich písemný i ústní projev, chceme je naučit, jak se správně vyjadřovat, jak argumentovat. Chtěla bych v nich rovněž vzbudit lásku k literatuře,“ dodala první dáma.

Podle Macronové jsou i další francouzské společnosti připraveny finančně podpořit školy pro dospělé. Hlavním cílem tohoto projektu je snížit vysokou nezaměstnanost v zemi. „Začínáme se dvěma instituty, pak jejich počet znásobíme,“ vysvětlila první dáma, novinářům oznámila, že svou podporu iniciativě vyjádřila i ropná společnost Total.

První dáma vystoupila z ústraní

První dáma se od Macronova zvolení v květnu 2017 držela poměrně v ústraní. Prezidenta sice doprovázela na většině domácích i zahraničních akcí, rozhovory však poskytovala jen zřídka. Oproti například americké první dámě Melanii Trumpové neměla Macronová žádnou velkou kampaň, které by se věnovala.

Milovnice divadla a literatury tak konečně vystoupila ze stínu, kam se sama uvrhla, a uvedla, že se nyní bude naplno věnovat svým projektům. Konkrétně tedy vzdělávání dospělých a pomoci handicapovaným lidem. Macronová rovněž podle zdrojů blízkých Elysejskému paláci zůstává prezidentovou přední poradkyní.

panamira ( 21. května 2019 03:56 )

Možná jednou za měsíc. Křížala se musí do denního provozu
dávat minimálně celé dopoledne a večer zalehnou místo do postele,
tak do formal­dehy­du.Fr­antí­ci ?????????????? K pláči............

Zobrazit celou diskusi