Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Koaly vymírají. Chundelaté vačnatce zabíjí vedra, experti bijí na poplach

Autor: ČTK - 
19. května 2019
09:27

Koaly medvídkovité, které patří mezi kultovní australská zvířata, jsou „funkčně vyhynulé“. Informovala o tom Australská nadace pro koaly (AKF), podle níž počet chundelatých vačnatců ve volné přírodě klesl na 80.000 kusů, což znamená, že v populaci není dostatek rozmnožování schopných dospělých jedinců, aby zajistili další generaci, napsal list The New York Post.

Koaly žijí na stromech a živí se prakticky výhradně listy blahovičníků. Jejich populaci decimují následky zvyšujících se teplot a vln veder, které způsobují rozsáhlé odlesňování přirozeného životního prostředí a smrtící dehydrataci samotných koal.

Pokud by se objevila nějaká nová choroba, dosud přežívající koaly by rychle vyhynuly. Proto aktivisté a ochránci přírody bijí na poplach.

„Vím, že australská veřejnost má obavy o bezpečnost koal a už je nechce dál vídat mrtvé na našich silnicích,“ řekla šéfka AKF Deborah Tabartová. „Nový premiér by měl po volbách zavést zákon na ochranu koal, který už je sepsaný a připravený od roku 2016,“ dodala.

Tento zákon je založený na obdobném americkém zákonu na ochranu orlů bělohlavých, kterému se úspěšně podařilo zachránit tento americký národní symbol.

Zobrazit celou diskusi