Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Medvědice puštěná ve Francii si s hranicemi hlavu nedělá. „Hodovat“ chodí do Španělska

Medvědice odchycená před více než dvěma týdny v Beskydech je stejné zvíře, které se loni na podzim pohybovalo na Vsetínsku.
 (Autor: profimedia.cz)
Autor: ČTK - 
18. května 2019
09:21

Medvědice, kterou loni v říjnu navzdory protestům místních obyvatel vypustily francouzské úřady do své části Pyrenejí, páchá škodu ve Španělsku. Claverina, jak se samice medvěda hnědého jmenuje, zabila v Navaře již osm ovcí, informovala agentura AFP. Její počínání si vyžádalo svolání krizového jednání zástupců francouzské a španělské vlády.

Francouzská agentura na ochranu přírody vypustila loni v říjnu v oblasti Béarn na jihozápadě země dvě medvědice původem ze Slovinska. Claverina a Sorita, které byly v době vypuštění březí, mají pomoci udržet populaci medvěda hnědého v horách na francouzsko-španělském pomezí. Sorita na jaře vrhla dvě mláďata.

Medvědice byly v Pyrenejích vypuštěny navzdory tvrdému odporu místních zemědělců, kteří se obávali o svá stáda. Příjezdové cesty do hor proto loni několik dní blokovali. Zvířata úřady nakonec na místo vypuštění dopravily vrtulníkem.

Nyní se ukázalo, že přinejmenším Claverina Francii pravidelně opouští a za potravou se vydává za hranice do Španělska. Nyní se pohybuje v horách severně od Pamplony. Podle místních zemědělců medvědice už zabila jižně od hřebene Pyrenejí osm ovcí, jednu další v severní, francouzské části hraničních hor.

Kvůli „medvědí krizi“ se už sešli i zástupci francouzské a španělské vlády, kteří chtějí posílit spolupráci při ochraně stád ovcí a dalších hospodářských zvířat. Zrychlit nyní chtějí především výměnu informací o pohybu medvědic. Claverina i Sorita mají obojek se zařízením, díky němuž lze jejich pohyb sledovat. Zemědělci na severu Španělska se ale nyní o pohybu Claveriny dozvídají až s několikahodinovým zpožděním. Už nyní zemědělci ve Španělsku dostávají od místních úřadů také psy velkých ovčáckých plemen, které mají stáda před medvědy chránit.

Podle Francouzského národního úřadu pro lov a divokou zvěř (ONCFS) byli ještě v 80. letech minulého století medvědi v Pyrenejích na pokraji vyhynutí, loni jich ale v horách žilo již kolem čtyřiceti. V západní části Pyrenejí, kam loni francouzské úřady vypustily Claverinu a Soritu, žili před tím ale již jen dva medvědi, oba samci.

Ve Španělsku žijí medvědi kromě Pyrenejí také v horách Asturie, Kantábrie a severní části regionu Kastilie-León.

zlymikes ( 18. května 2019 10:17 )

Zajímavé zjištění. Náš kocour taky chrápe sousedovi pod stromem a nenechá si vysvětlit, že plot,co přelejzá, jsou hranice majetku.

Zobrazit celou diskusi