Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Prodej vrtulníků do Česka chce překazit americký senátor. Paul to nedělá poprvé

Autor: ČTK, lan - 
16. května 2019
23:40

Americký senátor Rand Paul hodlá zablokovat prodej armádních vrtulníků Česku, který začátkem května schválilo americké ministerstvo zahraničí. Podobné kontrakty se pokoušel zastavit už loni, nezískal však dostatečnou podporu kolegů v Senátu.

Republikánský politik tento týden předložil v Senátu návrh několika usnesení zakazujících dohodnutý prodej vojenské techniky vedle Česka také Bahrajnu, Kataru či Spojeným arabským emirátům. Vyplývá to z informací dostupných na internetových stránkách amerického Kongresu.

Česko chce pro armádu koupit 12 bojových či víceúčelových vrtulníků od amerických společností Bell Helicopter a General Electric. Americké ministerstvo zahraničí s touto strategickou zakázkou souhlasilo a před dvěma týdny o tom informovalo Senát.

Víceúčelové vrtulníky i bojové helikoptéry

Česko by podle schváleného návrhu mělo možnost vybrat si až 16 strojů, mezi nimiž jsou víceúčelové vrtulníky Black Hawk typu UH-60 či UH-1 Venom i bojové helikoptéry AH-1 Viper.

Horní komora Kongresu má právo vyjádřit k zakázce námitky, což se ale ve většině případů neděje.

Paul se však rozhodl hledat mezi senátory podporu pro rezoluce, které prošly tento týden dvěma čteními a které dostal na stůl zahraniční výbor Senátu. Spolu s Českem by podle předložených usnesení měly být zablokovány například prodeje raket Patriot Bahrajnu či vrtulníků Apache Kataru.

Senátor se snažil překazit obchod s Bahrajnem

Senátor se už loni na podzim pokoušel odvrátit předchozí zbrojní kontrakty s Bahrajnem. Zdůvodňoval to jeho zapojením do koalice vedené Saúdskou Arábií bojující v jemenské válce. Saúdskou Arábii tehdy Paul a další američtí politici tvrdě kritizovali za vraždu novináře Džamála Chášukdžího. Navzdory tomu ve stočlenné komoře získal jeho návrh jen 21 hlasů a neprošel.

Jak Paul zdůvodňuje návrh zákazu prodeje helikoptér americkému spojenci v NATO, není z dostupných informací patrné.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Taurus70 ( 17. května 2019 11:34 )

Kez by ,bavil jsem se s pilotem z Prerova ktery si zaletal na techto typech v Izraeli a sam rika ze je to srot,dobre se na to diva hlavne ve filmech ale kdyby se mel spolehnout na masinu v extremu vzdycky voli Rusaky a jemu verim ,na oko nic moc ale bojova sila a udrzba excelentni

cid2000 ( 17. května 2019 06:33 )

Tady je přesně učebnicová ukázka toho, jak USA/NATO/Česká republika utrácí za předraženou techniku až do očí bijící!!! Ivan zbrojí taky,ale..velice efektivně !!!Nakupuje více moderní techniky za méně peněz než podržtašky něž my!!!O České armádě je známo, že nakupuje nejdražší techniku v NATO jsko hlupáci!! I Portugalsko a další nakoupili levnější Pandury y letadla CASA než my!!!Máme neskutečně hloupé a nejvíce zkorumpované úředníky v EU!!!Armáda je v troskách schopná pouze plnit žoldnéřské zadání US-army!Jinak nic!!Koupit vrtulníky, ale Airbus NH90 a dohodnout levnější cenu,vše jde,když se chce.Nejlevnější jsou osvědčené Ruské,ale ty nesmíme koupit!Chápu, že, když urážíme Rusko a vyhrožujme mu válkou, že vázne zásobování s náhradníma dílama,opravama atd.Proč by měl být Ivan pak vstřícný?

PPP150W ( 17. května 2019 06:11 )

Pro mně je nejdůležitější informace proč. A to jsem se bohužel nedozvěděl. Nicméně mi příjde takové vyhazování peněz naprosto zbytečné. A nákup je jen špička ledovce. Provoz, údržba a servis jsou následné obří náklady, které by však byly i při nákupu jakýchkoli jiných strojů.

deratizater ( 17. května 2019 05:51 )

Za kolik peněz nakupuje moderní techniku ruská armáda?Ruské letectvo si pořídí do roku 2028 76 bojových letadel páté generace Suchoj Su-57. Uvedl to ruský prezident Vladimir Putin na středeční poradě velení letectva. Kontrakt za 170 miliard rublů (zhruba 60 miliard korun), který patří k největším v dějinách ruských vzdušných sil, má být podepsán v nejbližší době, uvedla agentura TASS.A my kupujeme jeden vrtulník za miiardu či jiné předražené nákupy a pronájmy třeba Gripenů na deset let za 20 miliard

fotrpjotr ( 17. května 2019 05:19 )

Má pravdu,pokud se jich chtějí zbavit,ať nám je darují,stejně budou sloužit pro jejich zájmy.

Zobrazit celou diskusi