Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Přestřelka v luxusním hotelu: Zemřeli čtyři zaměstnanci, ozbrojence zastřelili

Aktualizováno -
12. května 2019
16:33
Autor: ČTK - 
11. května 2019
18:23

Při sobotním útoku ozbrojenců na luxusní hotel v pákistánském přístavním městě Gvádar zemřelo osm lidí. Informovalo o tom dnes vedení armády v provincii Balúčistán. Mezi mrtvými jsou tři útočníci ze separatistické Balúčistánské osvobozenecké armády (BLA), čtyři hoteloví zaměstnanci včetně člena ochranky a jeden voják. Pákistánský premiér Imrán Chán útok odsoudil a označil ho za teroristický čin.

Ozbrojení muži hotel přepadli kolem 17:00 místního času (14:00 SELČ). Poté následovala několikahodinová přestřelka, během níž se útočníky pokoušely zneškodnit jednotky policie, armády a námořnictva.

Pětihvězdičkový hotel Pearl Continental přepadli tři útočníc a přivolaným jednotkám policie se ozbrojence, kteří v hotelu instalovali i výbušniny, podařilo zneškodnit až po osmi hodinách.

List Dawn uvedl, že útočníci byli těžce ozbrojení. Všechny hotelové hosty se zaměstnancům podařilo včas dostat do bezpečí. Podle pákistánských médií byla z luxusního hotelu slyšet střelba, bezprostřední okolí policie vyklidila.

Přístavní město Gvádar leží na jihozápadě Pákistánu. V posledních letech do tamního přístavu mohutně investovala Čína. Balúčistán, který je bohatý na ropu, zemní plyn a nerosty, je od roku 2004 dějištěm konfliktu mezi separatisty a pákistánskou armádou.

Bojovníci za nezávislost obviňují vládu, že sice v provincii těží přírodní zdroje, ale ze získaných prostředků nic nedává na zlepšení situace chudého obyvatelstva. Terčem balúčských separatistů se kromě příslušníků pákistánských bezpečnostních sil pravidelně stávají cizinci či Pákistánci z jiných oblastí země. Minulý měsíc ozbrojenci přepadli několik autobusů na silnici mezi Gvádarem a Karáčím a zabili 14 lidí.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi