Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Na Mayovou po volebním výprasku křičeli delegáti. Kvůli brexitu chtěli její hlavu

Aktualizováno -
3. května 2019
22:25
Autor: ČTK - 
3. května 2019
16:05

Dvě hlavní britské politické strany, vládnoucí konzervativci a opoziční labouristé, utrpěly ztráty ve čtvrtečních místních volbách v Anglii a v Severním Irsku. Vyplývá to z dílčích výsledků přicházejících z Anglie, podle nichž naopak výrazně posílily menší strany, především liberální demokraté. Mayová odpoledne uvedla, že výsledky jsou pro její stranu „velice těžké“. Konzervativní i labourističtí voliči podle ní oběma stranám jednoznačně vzkázali, aby dovedly brexit do konce. Premiérka hovořila na sjezdu velšských konzervativců a někteří delegáti na ni pokřikovali, aby rezignovala.

Ve volbách uspěli také zelení a nezávislí. Podle expertů je za propadem obou největších politických uskupení celonárodní frustrace kvůli problematickému odcházení země z Evropské unie.

Corbyn: Mohlo to být lepší

Šéf labouristů Jeremy Corbyn řekl, že jeho strana si „mohla vést lépe“, a připustil, že za špatným výsledkem mohou být spory kolem brexitu. Právě labouristy označují někteří komentátoři za hlavní poražené, protože jako opoziční strana nedokázali využít neúspěchu konzervativců. „Angličtí voliči využili místní volby k potrestání konzervativců premiérky Theresy Mayové a opoziční Labouristické strany za zablokování brexitu,“ napsala agentura Reuters. 

Zastupitelé se v důsledku specifických britských pravidel nevolili v celé zemi, nýbrž jen do všech 11 rad v Severním Irsku a do 248 ze 343 anglických zastupitelstev. V Anglii bylo ve hře přes 8 400 zastupitelských míst, dalších 462 v Severním Irsku. V šesti anglických městech se přímo volili starostové.

V Anglii je sečteno zhruba 52 procent hlasů. Konzervativci zatím oproti volbám před čtyřmi lety podle BBC přišli o 552 zastupitelů a 20 místních rad a labouristé o 75 zastupitelů a tři rady. Podle televize Sky News nicméně pro konzervativce výsledky nakonec nejsou tak zdrcující, jak se nejspíš obávali.

Radost liberálů: Nejlepší výsledek za 16 let

Liberální demokraté si naopak polepšili o 355 zastupitelů a osm rad. „Jsou to nejlepší výsledky liberálů od roku 2003,“ uvedla na twitteru liberálnědemokratická poslankyně Layla Moranová.

Sečíst hlasy odevzdané v Severním Irsku potrvá kvůli složitosti tamního volebního systému déle. Podle médií mnoho voličů svou nespokojenost s chaosem kolem odchodu Británie z evropského bloku vyjádřilo demonstrativním roztrháním hlasovacích lístků, objevily se na nich také nápisy jako „zrádci“.

Komentátoři připomínají, že místních voleb se neúčastnil hlavní vyzyvatel konzervativců a labouristů pro nadcházející evropské volby – Strana pro brexit známého euroskeptika Nigela Farage, jíž dramaticky roste podpora a která podle průzkumů eurovolby vyhraje.

Zato výsledek konzervativců ještě výrazně překonal nejčernější předpovědi, které varovaly před ztrátou 1000 z více než 5000 křesel, které strana držela ve více než 250 radách, o jejichž složení se rozhodlo. Po volbách strana přijde dokonce o více než 1300 svých zastupitelů. Větší neúspěch v místních volbách britská politika naposledy zažila v roce 1995, podotkl na twitteru reportér deníku The Daily Telegraph Steven Swinford.

„Velice mne mrzí, že dobří místní zastupitelé přišli o svá křesla, aniž by to byla jejich vina. Bylo jasné, že to pro nás budou obtížné volby, vzhledem k tomu, že jsme devět let ve vládě. (...) Ale samozřejmě to nebyla dobrá noc ani pro labouristy,“ hodnotila výsledky premiérka Theresa Mayová v rozhovoru s televizí Sky News.

Trable s brexitem pokračují

Británie měla vystoupit z EU 29. března, ale premiérka Mayová nedokázala v parlamentu prosadit „rozvodovou“ dohodu s Unií. Termín ani způsob odchodu země z bloku tak ani více než měsíc po původně plánovaném datu brexitu stále není jasný.

Po dubnovém mimořádném unijním summitu má Británie na schválení podmínek brexitu čas do konce října. Od dohodnutí druhého odkladu brexitu se však vyjednávání na britské politické scéně nijak zásadně neposouvá a mnozí komentátoři se domnívají, že britský odchod se může v říjnu znovu odložit.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi