Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Atentátník útočil na Srí Lance u snídaně: „Když na něj přišla řada, odpálil se“

Aktualizováno -
21. dubna 2019
18:02
Autor: ČTK - 
21. dubna 2019
15:43

Teroristické útoky, které v neděli současně cílily na několik kostelů a luxusních hotelů na Srí Lance a při nichž zemřelo nejméně 207 lidí, oživily u mnoha místních obyvatel noční můry hrůz občanské války. Ta skončila před deseti lety a nikdo nečekal, že se teror na tento turisty oblíbený ostrov vrátí. Některá média označují dnešní události na Srí Lance jako „krvavou neděli“.

V posledních deseti letech jsme si už zvykli na mírový a poklidný život, nikdo už neměl strach. To, co se stalo dnes, je hrozné,“ komentoval nedělní události na Srí Lance nejslavnější srílanský hráč kriketu Rošan Mahánáma. „Po tolika letech to zase začalo...šílenci zabíjejí nevinné lidi,“ uvedl s obavami zaměstnanec jednoho z hotelů Gamini Francis, podle něhož útoky poznamenají cestovní ruch a mnoho lidí přijde o práci.

Scény hrůzy popsal i srílanský ministr pro ekonomické reformy Harša de Silva, který navštívil po tragédii jeden z postižených kostelů a jeden z napadených hotelů v Kolombu. „Viděl jsem mnoho lidských těl i jejich částí všude kolem, byla to hrůza. Záchranářské jednotky jsou v plném nasazení, mnohé raněné jsme odvezli do nemocnic, čímž jsme, doufám, zachránili řadu životů,“ uvedl ministr.

Také arcibiskup Kolomba kardinál Malcolm Randžit je útoky šokován. „Neměli jsme zvláštní bezpečnostní opatření v kostelech, protože jsme ani nepomysleli, že se něco takového může u nás stát,“ řekl Randžit rádiu BBC. Vyzval zároveň obyvatele Srí Lanky, aby nepodlehli touze po pomstě a snažili se dál o mírové soužití.

Podle náměstka ministra obrany Ruvana Vidžavardeneho většinu útoků spáchali sebevražední atentátníci. Jeden z nich se podle svědků citovaných AFP odpálil v restauraci hotelu Cinnamon poté, co stál poklidně s talířem frontu na snídani. „Když na něj přišla řada, odpálil se,“ popsal scénu agentuře AFP jeden ze zaměstnanců hotelu. Útočník, který byl podle AFP Srílančan, se v hotelu ubytoval předchozí večer a psal se pod jménem Muhammad Azzam Muhammad.

„Byli jsme v našem pokoji ve 25. patře, když jsme ucítili silné otřesy. Běželi jsme dolů v obavě, že je zemětřesení,“ popsal stanici NBC explozi v restauraci v 1. patře pětihvězdičkového hotelu Shangri-La třicetiletý Akšat Saraf z Indie. „Všichni hosté byli evakuováni z hotelu, personál i záchranáři jsou skuteční hrdinové,“ uvedl také Saraf, který útoky označil za „opovrženíhodný akt proti lidskosti“.

Útoky na Srí Lance, k nimž se dosud nikdo nepřihlásil, byly podle médií velmi dobře načasované, aby zabily co nejvíce lidí. Kostely byly plné věřících, kteří dnes slaví Boží hod velikonoční a připomínají si den, kdy podle křesťanské tradice Ježíš vstal z mrtvých.

Video  Série výbuchů na Srí Lance. Šest explozí znělo kostely a hotely  - twitter.com
Video se připravuje ...

 

„Všichni chceme pomoci obětem, nezáleží na tom, jakého jsou vyznání či rasy,“ řekl dnes BBC obyvatel Kolomba, který přišel jako řada dalších darovat krev. „Slyšel jsem sinhálštinu, tamilštinu i angličtinu,“ popsal své čekání ve frontě dobrovolníků, která sahala až ven z budovy.

montevideo ( 22. dubna 2019 14:53 )

Muhammad Azzam Muhammad. To určitě nebyl Islámista ...

sekebo ( 22. dubna 2019 06:21 )

Ve svém jméně měl sebevražedný útočník 2 × Muhammad ...

smradlavamakrela ( 21. dubna 2019 23:37 )

Mají mít před každým vchodem nejméně tři prasata a grilovat bůček.

mak ( 21. dubna 2019 20:20 )

Maji tam bezpečnostní kontroly pri vstupu do mešit, a proc neměli bezpečnostní kontroly u vstupu do kostelů, kdyz měli informace o plánovaných úrocích???

Pohybovenadany ( 21. dubna 2019 19:44 )

Heman asi řekne v prohlášení , že malujete čerta na zeď ... a nebo , že ne všichni jsou špatní ... a bude to !

Zobrazit celou diskusi