Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Obamová po požáru Notre-Damu konejší Francouze: „Zvládli jste i horší věci. Buďte silní“

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
18. dubna 2019
22:20

Bývalou první dámu Spojených států Michelle Obamovou zastihla novina o pondělním požáru pařížské katedrály Notre-Dame přímo ve francouzské metropoli, kam přijela propagovat svůj životopis Můj příběh. Obamová uvedla, že byla v naprostém šoku, když zjistila, že Notre-Dame hoří. Pro Francouze má jasnou zprávu, přeje jim, aby ve světle tragédie zůstali silní. „Zvládli jste i horší věci,“ vzkázala jim, napsal deník Daily Mail.

„Notre-Dame hoří, řekl mi řidič, který mě vezl na promo akci k mé knize. Myslela jsem si, že si dělá legraci,“ popsala Obamová. „Byla jsem v naprostém šoku. Na twitteru jsem Pařížanům a všem Francouzům poslala zprávu. Ve světle takové tragédie musíme být silni, musíme se sjednotit a mít víru,“ dodala Američanka.

Obamovi v Notre-Damu v roce 2009. Obamovi v Notre-Damu v roce 2009. | Profimedia.cz

Paříž byla první místo, které navštívila

Obamová se svěřila s tím, že požár katedrály je pro ni extrémně bolestivý, protože Paříž byla první zahraniční město, které navštívila. „Notre-Dame bude zrekonstruována, prošli jste si horšími věcmi, mnoho z nás si prošlo něčím hrozným,“ pokračovala na twitteru Obamová. Svoje poselství následně zopakovala i na čtení ze své knihy, které tento týden v Paříži proběhlo.

Pařížská katedrála Notre-Dame začala hořet v pondělí večer. Do úterního rána shořela střecha a krov a zřítila se špičatá věž nad chrámovou lodí, takzvaný sanktusník. Naprostou většinu uměleckých předmětů se podařilo zachránit. Příčinou vzniku požáru je podle vyšetřovatelů zřejmě elektrický zkrat.

Miliardy na opravu a papež na cestě do Francie

Na obnovu katedrály se vybralo už 25 miliard korun, do sbírky se zapojili všichni lidé od nejbohatších po nejchudší. Finanční pomoc nabídly desítky zahraničních států včetně Česka. Francouzský prezident Emmanuel Macron slíbil, že Notre-Dame bude ještě krásnější než předtím, do Paříže se chystá sezvat nejlepší řemeslníky, restaurátory a architekty na světě. Opravu chce stihnout do pěti let.

Papež František navštíví Francii, která truchlí za požárem poškozenou pařížskou katedrálu Notre-Dame, oznámil to podle agentury Reuters prezident Macron s tím, že termín bude upřesněn později. „S papežem jsem včera (ve středu) telefonicky hovořil. Pozval jsem ho na návštěvu a on přijede v termínu, který mu bude vyhovovat,“ řekl Macron.

Číňané požár vnímají jako „sladkou pomstu“

Ne však všichni sdílí zármutek Francouzů nad zkázou katedrály, například podle některých Číňanů je to pomsta za vypálení Starého letního paláce, který v 19. století zničili francouzští a angličtí vojáci po neúspěšném vyjednávání s císařem během Druhé opiové války.

Trosky Starého letního paláce v Pekingu. Trosky Starého letního paláce v Pekingu. | Profimedia.cz

„K nějakým problémům jako třeba k uprchlíkům chovám sympatie, ale když pozoruji požár Notre-Dame, vidím jen zničený Starý palác. Každá akce má své následky, kruh se vždycky uzavře. Požár Notre-Dame je karma,“ takový a jemu podobné statusy od pondělka plní čínské sociální sítě. Hashtag s heslem Letní palác se stal trendem na sociální platformě Weibo, měl téměř 100 milionů zobrazení.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi