Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Z Fukušimy zmizí po letech roztavené palivo. Vrátí se do okolí elektrárny život?

15. dubna 2019
06:39

Společnost Tokyo Electric Power Company (Tepco) začala dnes s odstraňováním paliva ze skladovacího bazénu ve třetím bloku jaderné elektrárny Fukušima, kterou v březnu 2011 poničilo zemětřesení a přívalová vlna tsunami. Podle agentury Kjódó jde o první odstraňování paliva ze skladovacích bazénů z bloků 1 až 3, jejichž jádro se při havárii roztavilo.

před několika lety se odstraňovaly palivové tyče ze čtvrté jednotky elektrárny, která ale byla v době zemětřesení mimo provoz a její jádro se neroztavilo. I to byla ale nebezpečná operace, neboť výbuch vodíku při zemětřesení strhl střechu a část zdí a oslabil tak strukturu budovy.

Začátek odstraňování 566 palivových souborů ze skladovacího bazénu v reaktoru číslo tři byl plánován už na rok 2014, ale byl několikrát odložen mimo jiné kvůli stále vysoké radiaci v místě. K náročné operaci byla vybudována speciální 54 metrů vysoká konstrukce s ocelovým rámem a filtrační ventilací, s jejíž pomocí a dálkově ovládaným jeřábem bude palivo během následujících dvou let odstraněno.

Zemětřesení o síle devíti stupňů a následná vlna cunami si v březnu 2011 vyžádaly v Japonsku téměř 19.000 obětí a způsobily největší nukleární neštěstí ve světě od havárie v ukrajinském Černobylu v roce 1986. Přírodní katastrofa vyřadila ve Fukušimě z provozu chladicí systémy elektrárny, jádra tří reaktorů se roztavila a do vzduchu, půdy a do moře se uvolnily radioaktivní částice. Únik radiace ve Fukušimě si vynutil evakuaci zhruba 160.000 lidí.

Video  Radioaktivní divočáci děsí Fukušimu: Jejich „gangy“ se prohánějí po vylidněném městě  - Reuters/Blesk, Hudba: Freaks Intimate, Hudební banka
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi