Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Dost zabíjení planety a zvířat“. Aktivisté zablokovali ulice a „unesli“ ovce z jatek

Autor: Darina Jíchová - 
9. dubna 2019
12:49

Ulice australských měst zaplnili aktivisté za práva zvířat. Největší demonstrace proběhla v Melbourne, kde více než 100 lidí zablokovalo centrum města. Lidé tvořili živý řetěz, někteří se připoutávali k autům, další sami k sobě. Melbournská policie zadržela 38 lidí včetně tří teenagerů. Organizátoři uvedli, že chtěli dát najevo, že „mají dost zabíjení zvířat a planety“. Zprávu přinesla stanice CNN.

Neprotestovalo se ale jen v Melbourne, aktivisté zaplnili řadu měst. „Chtěli jsme ukázat, že jsme jen normální lidé, kterým došla trpělivost. Máme toho dost, dost zabíjení planety, dost zabíjení zvířat v takové míře, která je prostě neúnosná,“ prohlásila jedna z organizátorek Christine Leeová. Dodala, že chtějí dosáhnout změny v australském masném průmyslu.

Aktivisté unesli z jatek tři ovce

Vůbec nejvíc lidí se sešlo v metropoli státu Victoria Melbourne. „Zoufalá doba volá po zoufalých činech, to je to, proč jsme se dnes sešli,“ komentovala protest v Melbourne Leeová. Policejní šéf David Clayton uvedl, že „aktivisté způsobili v centru přerušení dopravy, které se dotklo zhruba tisíce lidí, kteří se snažili ve špičce dostat domů“.

Ve státě Nový Jižní Wales dokonce skupinka demonstrantů vnikla do budovy jatek a připoutala se k běžícímu pásu, devět lidí bylo zatčeno. Na jatka se vloupali také aktivisté v Queenslandu, pokusili se odtud odvést tři ovce. Policejní mluvčí následně oznámil, „že incident se podařilo v klidu vyřešit“, ovce byly později vráceny na jatka.

Australští aktivisté protestovali proti zabíjení zvířat, chtějí rozbořit masný průmysl. Australští aktivisté protestovali proti zabíjení zvířat, chtějí rozbořit masný průmysl. | Reuters

Morrison: Bylo to neaustralské

K protestům se vyjádřil také premiér země Scott Morrison, který jednání aktivistů odsoudil. „Protest byl ostudný a zcela neaustralský. Je to forma aktivismu, který jde proti národním zájmům,“ řekl rozhlasové stanici 2GB. „Australský národní zájem je to, aby lidé byli schopni farmařit na vlastní zemi,“ Morrison dodal, že vláda podpoří všechny, kteří proti aktivistům podají žalobu.

Konec masného průmyslu znamená konec emisí

Aktivisté vyzývali lidi, aby se stali vegany a „rozbili“ australský masný průmysl a zastavili zabíjení zvířat. Nicméně masný průmysl, zvláště pak hovězí maso, je jednou z nejlukrativnějších oblastí australského podnikání. Demonstranti poukázali však i na to, že dobytčí farmy jsou jedním z největších přispěvatelů k rostoucím emisím skleníkových plynů.

Australští bojovníci za práva zvířat a ochranu životního prostředí mají společný cíl, zastavením masného průmyslu by dosáhli také poklesu emisí. Austrálie byla v souvislosti klimatickými změnami už několikrát vyzvána, aby přešla například na alternativní zdroje energie, vláda to ale s odkazem na domácí ekonomiku označila za „nepřijatelné“.

 

petr12 ( 9. dubna 2019 16:23 )

AKTIVISTI KOKO.I A PÍ.I PROTESTOVALI!!

Lubomír Babáček ( 9. dubna 2019 13:36 )

Člověk je všežravec, tudíž jí samozřejmě i maso. Vyzývat proto ostatní, aby se stali vegany, je od pitomých aktivistů hloupý blábol. Jako byste chtěli, aby lvi žrali pouze ovoce. Pozavírat všechny do blázince a místo jídla osprchovat studenou vodou.

Zobrazit celou diskusi