Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Drsné boje dvou vlád. Střety v Tripolisu mají 11 obětí a desítky zraněných

Autor: ČTK - 
8. dubna 2019
06:39

Jedenáct mrtvých a 23 zraněných si v neděli vyžádaly boje v jižní části Tripolisu. S odvoláním na libyjské ministerstvo zdravotnictví o tom dnes informovala agentura Reuters. Jednotky samozvané Libyjské národní armády (LNA), která je spřízněna s odpadlickou vládou na východě země a které velí polní maršál Chalífa Haftar, dorazily podle tiskových agentur v neděli na předměstí libyjské metropole a střetly se tam s bezpečnostními jednotkami mezinárodně uznávané vlády. Znepokojení nad nejnovějšími událostmi vyjádřil americký ministr zahraničí Mike Pompeo.

Znepokojení nad nejnovějšími událostmi vyjádřil americký ministr zahraničí Micke Pompeo.

 

Haftar minulý týden nařídil své armádě, aby pochodovala na Tripolis. Vláda v Tripolisu nato vyhlásila bojovou pohotovost všech bezpečnostních sil. V neděli Haftar oznámil, že jeho armáda podnikla svůj první nálet na předměstí libyjské metropole.

Zda se obětí nejnovějších střetů na jihu Tripolisu stali civilisté nebo bojovníci, nicméně ministerstvo zdravotnictví patřící k mezinárodně uznávané libyjské vládě, neuvedlo. Dříve v neděli libyjská vláda oznámila, že při bojích blízko hlavního města bylo zabito 21 osob a 27 zraněno.

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo uvedl, že Spojené státy jsou „hluboce znepokojeny“ nejnovějšími událostmi v Libyi a zároveň vyzval k okamžitému ukončení bojů. „Dali jsme zcela jasně najevo, že jsme proti vojenské ofenzivě Chalífy Haftara a vyzýváme k okamžitému ukončení těchto vojenských operací namířených na libyjské hlavní město,“ uvedl. Doplnil, že libyjští vůdci by měli své spory řešit u jednacího stolu za účasti zvláštního zmocněnce OSN pro Libyi Ghassana Salamého.

Libye se od svržení dlouholetého vůdce Muammara Kaddáfího v roce 2011 nevzpamatovala z chaosu. O vládu kromě mnoha ozbrojených skupin usilují dva kabinety. Ten na východě, který má podporu LNA, neuznává vládu v Tripolisu, za níž ale stojí OSN. Oba kabinety mají vlastní parlament, centrální banku a ropnou společnost.

Zobrazit celou diskusi