Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Z vězení už nevyjde. Soud OSN smetl stížnost válečného zločince Karadžiče

3. dubna 2019
17:19

Žádost bývalého předáka bosenských Srbů Radovana Karadžiče o revizi rozsudku, jímž ho soud OSN v Haagu minulý měsíc pravomocně potrestal doživotním vězením za válečné zločiny, byla zamítnuta. Podle předsedy soudu Carmela Agiuse návrh na mimořádný opravný prostředek neměl potřebný právní základ, informovala agentura AFP.

Mechanismus OSN pro mezinárodní trestní tribunály (MICT) 20. března v odvolacím řízení uložil 73letému Karadžičovi doživotí za genocidu, válečné zločiny a zločiny proti lidskosti spáchané během války v Bosně v letech 1992 až 1995. Zpřísnil tak prvoinstanční trest z roku 2016, kdy mu soudci vyměřili 40 let odnětí svobody.

Odvolací rozsudek byl pravomocný a Karadžić se proti němu již odvolat nemohl. Nicméně využil jediné možnosti mimořádného opravného prostředku a minulý týden ve čtvrtek požádal o revizi verdiktu.

V dnes zveřejněném dokumentu bylo oznámeno, že předseda MICT Agius Karadžičovu žádost o revizi zamítl. Své rozhodnutí zdůvodnil poukazem na to, že ve statutu ani v řádu MICT není pro Karadžičovo odvolání proti rozsudku nebo proti jeho části žádný právní základ.

Karadžić ve své žádosti uvedl osm důvodů pro revizi rozsudku. MICT podle něj v odvolacím řízení mimo jiné porušil „soudní praxi bývalé Jugoslávie“, která připouštěla jako nejvyšší trest 40 let vězení. Kromě toho soud podle mínění obhajoby dostatečně nezdůvodnil zpřísnění uloženého trestu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Taurus70 ( 4. dubna 2019 10:37 )

Prestante porad dokola lhat,zadny zlocinec to nebyl ,branil jen svuj narod a zem a oplacel jen stejnou minci nejhorsi svine byla UCK kterou vyzbrojovala cela Evropa.💩💩

Zobrazit celou diskusi