Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Mladíka (†18) trápila varlata, záchvaty i parazit v mozku. Snědl nedovařené vepřové

Autor: Mii - 
29. března 2019
18:20

Jak velký problém může způsobit nedovařené maso, ukázal případ, který se odehrál v Indii. Místní mladík (†18) zemřel poté, co snědl vepřové maso, které neprošlo dostatečnou tepelnou úpravou. Chytil z něj totiž tasemnici, která mu do mozku nakladla vajíčka a způsobila stav nazvaný neurocysticerkóza. Před smrtí trpěl, zcela mu selhal nervový systém a prožíval silné záchvaty.

Průběh nemoci popsal v lékařském časopise The New England Journal od Medicine doktor Nishanth Dev ze severoindického státu Harijána. Do péče lékařů se muž dostal poté, co se u něj začaly objevovat epileptické záchvaty, po kterých ztrácel vědomí.

Záchvaty byly natolik silné, že když se probudil v nemocnici, vůbec nevěděl, co se s ním stalo. Jeho rodiče později zmínili, že si poslední dny stěžoval na bolesti v rozkroku. Lékaři jej proto prohlédli a zjistili, že jeho pravé varle je oteklé, plus má otok pravého oka.

Ihned jej poslali na magnetickou rezonanci mozku, která všechny přítomné překvapila. Muž měl v celém orgánu cysty připomínající život ohrožující nemoc neurocysticerkózu. To je stav, který nastává, když se do lidského těla dostanou parazitické larvy a napadnou nervový systém. Testy přítomnost parazita potvrdily.

Léčba může nezachránila

Konkrétně se muž nakazil tasemnicí dlouhočlennou. Jde o parazita vyskytujícího se zejména u prasete domácího a prasete divokého, člověk jej tak nejčastěji chytne z nedovařeného vepřového masa. I mladík vepřové jedl, jak potvrdili jeho rodiče, a nakazil se z něj.

Do nemocnice se ovšem dostal příliš pozdě. Lékaři mu dávali antiparazitické léky, které příliš nepomohly, akorát mu způsobily vážné vedlejší účinky jako nahromadění tekutiny v mozku a ztrátu zraku. Následně tak dostal steroid zklidňující záněty dexamethasone a léky proti epilepsii.

Smrt přišla za 14 dní

Ani to nebylo dostatečné pro záchranu jeho života. Zemřel 14 dní poté, co se tasemnicí nakazil.

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) zemře ročně na neurocysticerkózu okolo 50 tisíc lidí na celém světě. Problém je rozšířený hlavně v Asii, Africe a Jižní Americe. Mezi preventivní opatření patří důkladná osobní hygiena a správná manipulace s potravinami. WHO dlouhodobě říká, že je také třeba zlepšit diagnostiku.

diskutujici ( 30. března 2019 07:15 )

"..Léčba může nezachránila.." Může nebo nemůže?

1pravda1 ( 29. března 2019 23:36 )

Dát si v dnešní době nepropečené maso je fakt nezodpovědnost ke zdraví, nyní po aféře s masem i na Slovensku je to fakt už neuvěřitelné. - a přitom restaurace nabízejí ty svoje růžové různě nepropečené panenky, kachní prsa, zvěřinu, jehněčí vše v úpravě medium nebo ještě hůř rare. Nikdy nevíte přesně v restauraci odkud maso je, jak dlouho někde leželo atd. O hovězím nemluvě, tu aféru už zná každý. Když maso tak pořádně pečené, nebo dušené atd. i když je to každého věc. Taková tasemnice...ne-li hůře.

Zobrazit celou diskusi