Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Útok na ministra: Muž v protimigrantském triku se ho pokusil praštit a skončil na dlažbě

Autor: ČTK - 
24. března 2019
16:12

Člen finské vlády byl dnes během setkání s voliči napaden agresivně se chovajícím mužem, ale vyvázl bez úhony. Oznámila to agentura Reuters s odvoláním na policejní komuniké. To dotyčného ministra nejmenovalo, avšak podle fotoreportéra, který z akce pořizoval snímky, se terčem výhrůžek stal ministr zahraničí Timo Soini, dodala.

Agresivní muž chrlící výhrůžky se podle policie pokusil přistoupit k ministrovi během mítinku na farmářském trhu ve čtvrti Korso ve městě Vantaa, ležícím severně od Helsinek.

Finské ministerstvo zahraničních věcí se zatím k incidentu nevyjádřilo, Soiniho mluvčí prosbu o komentář odmítla. Ani policie, ani finská média nenaznačila, že by útočník byl ozbrojen.

Útočníka, který měl na sobě tričko se znakem pravicového spolku zaměřeného proti přistěhovalectví Soldiers of Odin, zpacifikovali podle serveru Yle.fi muži z bezpečnostní služby.

Pokusil se praštit ministra

Soini řekl přihlížejícím, že jeho strážci zadrželi muže, který se jej pokusil udeřit. „Dnes se odehrál hrozivý incident, který si nikdo nepřál, ani nepředstavoval,“ napsal Soini na svém blogu později. „Děkuji bezpečnostním strážcům za jejich dobře odvedenou práci,“ dodal šéf finské diplomacie.

Incident ministrovi nezabránil pokračovat v získání voličů. Finové budou volit nový parlament v polovině dubna. Ve Finsku jsou útoky na politiky vzácné, poznamenal server a připomněl, že v roce 2012 na mítinku v Turku vytáhl jistý muž s osobními problémy nůž na premiéra Jyrkiho Katainena. O tři roky později útočník v Tampere polil tehdejšího ministra financí Alexandra Stubba; později mu musel zaplatit čistírnu.

Zobrazit celou diskusi