Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Nenávidíme ho! Zaslouží si trest smrti.“ Terorista z mešit šokoval i svoji rodinu

Autor: Darina Jíchová - 
18. března 2019
11:10

Děsivý útok z novozélandského města Christchurch šokoval celý svět, střelec Brenton Tarrant (28) vnikl v pátek 15. března do dvou mešit, Al Noor a Lightwood, a zabil 50 lidí, dalších 48 zranil. Otřesení jsou nejen přeživší, pozůstalí a místní obyvatelé, ale také Tarrantova rodina. Mnozí jeho příbuzní nechápou, jak se z „normálního australského chlapce“ mohl stát zabiják. Střelcova sestřenice Donna Coxová prohlásila, že si muž zaslouží trest smrti, napsal deník Daily Mail.

Tarrant pochází z australského města Grafton, až do roku 2017 žil však v nedalekém Dunedinu. „Zahanbil rodinu,“ komentovala jeho čin Coxová, značná část rodiny stále žije v Graftonu a jeho okolí. „Právě teď ho hrozně nenávidíme,“ dodala jménem rodiny Coxová a stejně jako zbytek střelcových příbuzných odsoudila útok.

Coxová promluvila také o tom, že si Tarrant nedokáže představit, jaký dopad to bude mít na jeho rodinu, zvláště pak matku Sharon a sestru Lauren. Obě ženy strávily víkend pod ochranou policistů, ti se obávali, že by se ženy mohly stát terčem odplaty. Celá rodina plně spolupracuje s vyšetřovateli, Tarrant je naposledy navštívil minulý rok na narozeniny své sestry.

Matku synův útok zastihl ve třídě

„K útoku došlo, když Sharon učila. Nevěděla o tom do chvíle, než novináři začali volat do školy, kolegové ji stáhli ze třídy a řekli jí, co stalo. Já jsem se to dozvěděl, když mi zavolala Lauren: ‚Musíš najít mamku, stalo se něco hrozného,‘ poprosila mě,“ vypověděl Gerald Tory, přítel Sharon Tarrantové.

„Jsme naprosto zničení, nechápeme, proč to udělal. Sharon je na dně. Naše srdce a modlitby jsou s rodinami, které přišly o své blízké. Nenávidím ho za to, co udělal,“ uvedl Tory. Tarrant v sobotu stanul před soudem, proces netrval ani minutu. Muž byl obviněn z vraždy, během čtení obžaloby si neodpustil gesto, které má znamenat bělošskou nadřazenost, jeho tvář neopouštěl úšklebek.

Gesto útočníka z Nového Zélandu má ukazovat bílou nadřazenost (16. 3. 2019) Gesto útočníka z Nového Zélandu má ukazovat bílou nadřazenost (16. 3. 2019) | Profimedia

„Brenton pochází z velmi respektované rodiny, lidé si tu váží jeho mamky, také jeho otec měl před smrtí důležité místo ve společnosti. Ublížil jim,“ sdělila tisku Coxová. Domnívá se, že to byla právě smrt Tarrantova otce, která začala jeho radikalizaci. Také Tory doplnil, že se poté muž změnil.

„Takhle nebyl vychovaný. Nejsem tu ale, abych ho bránila. Kdybych se ho mohla na něco zeptat, zajímalo by mě jediné, a to proč. Jak tohle mohl udělat? Jak zvrácený člověk musí být, aby něčeho takového byl schopný,“ sdílela svůj šok Coxová. Doplnila, že už jako malý byl Tarrant posedlý násilnými videohrami a zbraněmi.

Mnoho členů rodiny uvedlo, že zlomovým bodem byla pro Tarranta smrt jeho otce Rodneyho v roce 2010. Rodney byl ve městě velmi oblíbený, pracoval jako popelář, trpěl rakovinou, které nakonec podlehl. Tarrant po pohřbu odjel do zahraničí, cestoval po Asii a Evropě, hojně navštěvoval zejména Bulharsko a Turecko, tamní úřady nyní prošetřují jeho pobyty.

Zaslouží trest smrti

Někdy během cest začaly sílit jeho bělošský extremismus a nenávist vůči nebělošské imigraci, které vedly k pátečnímu masakru. Tarrant se znovu před soudem objeví 5. dubna, dá se předpokládat, že počet jeho obvinění naroste.

Brenton Tarrant, muž, který v pátek 15. března zabil na novém Zélandu 50 lidí. Snímek pochází z roku 2016 z letiště v Turecku. Brenton Tarrant, muž, který v pátek 15. března zabil na novém Zélandu 50 lidí. Snímek pochází z roku 2016 z letiště v Turecku. | ČTK

„Vím, co si zaslouží za to, co udělal. Trest smrti,“ řekla Coxová. S tiskem promluvili i další Tarrantovi příbuzní, ti si však přáli zůstat v anonymitě. „Všichni jsou zmatení a v šoku, jsme ublížení a rozzuření. Jsme zlomeni,“ popsala členka Tarrantovy rodiny. „V tuhle chvíli ho opravdu nenávidíme, kdybych ho viděla, musela bych ho praštit. Nevychovali jsme ho jako rasistu,“ pronesla.

Babička: Je to nepochopitelné

„Chci vědět, odkud ta nenávist přišla, tohle nemá z naší rodiny, nebo od svých přátel tady,“ dodala. S tiskem se krátce sešli také Tarrantova babička Marie Fitzgeraldová (81) a jeho strýc Terry Fitzgerald. „Je to pro mě stále nepochopitelné, jak někdo z naší rodiny mohl něco takového udělat,“ řekla žena pro zpravodajskou stanici Nine News.

Střelec miloval videohry a pomočoval se

„Média tvrdí, že to dlouhou dobu plánoval. Očividně nebyl při smyslech. To, co udělal, prostě není správné,“ prohlásila žena. Tarrantův bratranec se zmínil také o tom, že střelce ve škole šikanovali kvůli jeho tloušťce. Podle muže Tarrant trávil hodiny u počítače hraním her, někdy se prý tak zabral do násilného děje, že zapomněl jít na záchod a pomočil se.

Tarrantovi spolužáci na něj vzpomínají jako na „vtipného kluka“. „Nebylo na něm nic divného, byl to vtipálek a ano, než se pustil do fitnessu, byl při těle, měl taky objemné kudrnaté vlasy,“ popsal střelce jeden z jeho středoškolských přátel. Daniel Tuite, který s Tarrantem hrál v ragbyovém týmu, však dodal, že Tarrantova popularita a obliba vzrostla, až když „něco shodil“ a začal chodit do posilovny.

Šikanovali ho kvůli nadváze

Podle Tuitea byl do té doby obětí dost silné šikany, nebylo to však jen kvůli váze, prý byl také dost neschopný hráč. „Značnou část života byl samotář,“ dodal Tarrantův bývalý spoluhráč. „Grafton může být dost nehostinný, zvláště když jste trochu při těle,“ vysvětlil Tuite.

„U Brentona se něco náhle změnilo, najednou začal chodit do posilovny, cvičit a dostal se do formy,“ popsal střelcovu proměnu. Stejně jako ostatní nedokáže pochopit, kde se v jeho exspoluhráči vzala nenávist vůči migrantům. „V místě, odkud jsme, se ani do kontaktu s muslimy nedostanete, prostě to nikdo nechápeme,“ dodal na závěr.