Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Mrtvých po teroru na Zélandu je už 50. Útočník stihl u soudu poslat vzkaz

Aktualizováno -
16. března 2019
22:35
Autor: kal, ČTK - 
16. března 2019
10:55

Počet mrtvých po teroru v mešitách na Novém Zélandu stoupl nově na 50, jediným podezřelým je Australan Brenton Tarrant (28). Další dvě zadržené podezřelé osoby se na útoku nepodílely. A jakkoli u soudu v městě Christchurch strávil pouze minutu, během které si vyslechl obvinění zatím jen z jedné vraždy, nezahálel. Do soudní síně přišel bíle oblečený, spoutaný a s rukama zaťatýma do pěsti. Pak ale jednu z nich změnil do gesta, která má zdůraznit nadřazenost bělochů, jak si všiml web deníku Daily Mail. A také se u skleněné bariéry mírně pousmál, média ale nesmí jeho tvář ukazovat. Tarrant svůj čin namířil proti muslimům.

Policejní komisař Mike Bush řekl, že jeden mrtvý navíc byl evidován, když byla těla vynášena z mešit. Dalších 36 lidí zůstává v nemocnicích, stav dvou z nich je kritický.

„Se zármutkem oznamuji, že počet lidí, kteří zahynuli při této události, nyní vzrostl na 50. Během uplynulé noci se nám podařilo odnést všechny oběti z obou míst. Během toho jsme objevili další oběť,“ řekl Bush na tiskové konferenci.

Obvinění z vraždy během jedné minuty

Australan Tarrant chtěl v masakru dál pokračovat, zadržela ho ale policie. Uvedla to premiérka Jacinda Ardernová. K soudu přišel v poutech a bílém vězeňském oblečení. V soudní síni strávil jen asi jednu minutu, během které si vyslechl obvinění z vraždy.

A zatímco podle agentury AP neprojevil emoce žádné, další média si všímají gesta jeho ruky a také mírného úsměvu. Soudce Paul Kellar prohlásil, že Tarrant byl zatím obviněn pouze z jedné vraždy, tento počet ale podle něj nevyhnutelně poroste. „Zatím jde o jedno obvinění z vraždy, ale lze předpokládat, že budou další,“ dodal.

O život bojuje i čtyřletá holčička

Útočník zůstane ve vazbě do dalšího soudního jednání, které se uskuteční 5. dubna. Podle agentury AFP obžalovaný nepožádal o propuštění na kauci.

Nejméně deset lidí, kteří utrpěli zranění při páteční střelbě ve dvou mešitách v novozélandském městě Christchurch, zůstává v kritickém stavu. Je mezi nimi i čtyřletá dívka. Útok na mešity si rovněž vyžádal 50 mrtvých, včetně dětí.