Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Gynekologové hrozí koncem potratů. „Nepřijatelné,“ zuří ministryně ve Francii

Francouzští gynekologové vyhrožují, že přestanou provádět potraty. (Ilustrační foto)
Francouzští gynekologové vyhrožují, že přestanou provádět potraty. (Ilustrační foto)  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: Darina Jíchová - 
15. března 2019
20:30

Francouzští gynekologové jsou připraveni přestat provádět potraty, vyzvaly je k tomu jejich odbory Syngof. Lékaři se prý museli uchýlit k tomuto radikálnímu kroku, dohnala je k němu vláda, která odmítá poslouchat jejich požadavky. Francouzská ministryně zdravotnictví Agnès Buzynová zuří, podle ní si lékaři takhle nesmí zahrávat se zdravím pacientek. Sporem mezi lékaři a vládou je prý nedostatečné pojištění v případě, že dojde k lékařské chybě. Problém je ale mnohem hlubší, Syngof je proti zákonem garantovaným potratům, napsal deník Guardian.

Oficiálně chce Syngof svým krokem přinutit vládu, aby jednala a poskytla lékařům dostatečné pojištění pro lékaře, kteří jsou usvědčeni z toho, že během léčby nebo operace udělali nějakou chybu. Odbory Syngof zastupují zhruba čtvrtinu francouzských gynekologů a porodníků, k zastavení potratů vyzvaly zhruba 1600 lékařů.

Ministryně ví, o co odborům jde

Hlavním požadavkem odborů je, aby se s nimi ministryně Buzynová sešla a probrala jimi navrženou podobu pojistky pro lékaře. „Nepřijatelné,“ rozzuřilo političku jejich jednání. Domnívá se totiž, že Syngof chce řešit otázku potratů.

„V žádném případě by nemělo dojít k situaci, kdy si lékaři berou ženy a jejich zdraví jako rukojmí a používají je jako páku ve vyjednávání nebo pro medializaci. Ministerstvo se záležitosti pečlivě věnuje,“ prohlásila Buzynová.

Zároveň dodala, že výhrůžka Syngofu jde proti „nepodmíněnému respektování toho, že každé ženě ve Francii je garantováno právo přerušit těhotenství“. Buzynovou mrzí, že odbory, které mají lékaře reprezentovat a chránit, jim „pošramocují pověst a překrucují informace“.

Francouzská ministryně zdravotnictví Agnès Buzynová Francouzská ministryně zdravotnictví Agnès Buzynová | Reuters

Pojištění je pro odbory jen jako zástěrka?

Pojištění pro lékaře a zřízení fondu, který by jim pomáhal splácet případné odškodnění, pokud by za svou chybu byli pokutováni, totiž není tím hlavním předmětem, který vyvolal spor mezi vládou a lékaři. Neshody začaly před několika měsíci, kdy předseda Syngofu Bertrand de Rochambeau ospravedlnil své stanovisko nevykonávat potraty tím, že je přirovnal k vraždám.

Tento týden obeslal gynekology dopisem, pod který se podepsal také jeho kolega a bývalý předseda odborů Jean Marty. Lékaře vyzvali, aby „byli připraveni zastavit potraty“. Proti de Rochambeauovi i Martymu se zvedla vlna kritiky. Marty sdělil novinářům, že jejich provokace byla záměrná, chtěli obrátit pozornost na otázku pojištění. „Proto jsme to udělali,“ hájil jejich krok Marty.

Francouzská ministryně zdravotnictví Agnès Buzynová. Na snímku s prezidentem Emmanuelem Macronem (uprostřed). Francouzská ministryně zdravotnictví Agnès Buzynová. Na snímku s prezidentem Emmanuelem Macronem (uprostřed). | Reuters

Spor o potraty

Asociace francouzských lékařů jednání Syngofu odsoudila, o hrozbě přerušení potratů uvedla, že „jde proti lékařské etice“. Ministryně pro rovnost Marlène Schiappaová prohlásila, že se jedná o „nepřijatelné vydírání“. „Všude na světě jsou práva žen v ohrožení, někdy ze strany vlády, někdy ze strany různých organizacích nebo odborů…pouhá existence těchto hrozeb je zahanbující,“ uvedla Schiappaová.

„Syngof vyhrožuje potratovou stávkou. Mohli taky udělat stávku stěru děložního čípku, ne? Jsou to ty odbory, co potrat označily za vraždu,“ uvedla na svém twitteru feministická skupina Osez le Féminisme. Prezidentka Asociace rodinného plánování Caroline Rebhiová postup Syngofu označila za „zpátečnický, ale nepřekvapující“.

„Syngof je známý tím, že ve věcech zachází příliš daleko. Jejich jednání dokazuje, že i když právo na potrat stojí v zákonech, nemůžeme ho brát za samozřejmost,“ prohlásila Rebhiová.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

agfor ( 16. března 2019 00:01 )

Jak tak čtu, jsou doktoři všude stejná vyděračská pakáž.

Zobrazit celou diskusi