Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Slováci si zvolí prezidentku? Sázkaři věří nejvíc Čaputové, za zády má dva muže

Autor: ČTK - 
14. března 2019
15:45

Velkou favoritkou slovenských prezidentských voleb je podle bookmakerů advokátka Zuzana Čaputová. Kurzy na její celkové vítězství se v sázkových kancelářích v Česku pohybují od 1,15:1 do 1,26:1. Věří jí také většina sázkařů. Reálné šance na zvolení mají podle bookmakerů také eurokomisař Maroš Šefčovič (6:1 – 6,75:1) a soudce Štefan Harabin (6,5:1 – 7,75:1). Ostatní kandidáti mají kurzy vyšší než 100:1. Vyplývá to z odpovědí zástupců sázkových kanceláří. První kolo voleb se koná v sobotu, případné druhé o dva týdny později.

„Nejvíce peněz sázkaři vložili na Zuzanu Čaputovou. Co se týče počtu tiketů, nejvíce sázek jde na Štefana Harabina. Je to tím, že lidé tipovali prezidentem hlavně Roberta Mistríka. Ale po jeho odstoupení se do jeho role dostala Čaputová a tiketů s jejím jménem není zatím tolik,“ uvedl bookmaker Tipsportu Pavol Boško. Slovenský vědec Robert Mistrík se vzdal kandidatury na konci února a veřejně podpořil Čaputovou.

Největší favorit odstoupil

I když Harabin v předvolebních průzkumech zaostává a ani bookmakeři mu nedávají velké šance, podle Boška hodně sázkařů zkouší riskovat. „Věří, že se odehraje podobné překvapení jako v případě vítězství Donalda Trumpa v USA. Vysoký kurz 7,75:1 by tipérům mohl přinést velké výhry a to je samozřejmě láká,“ doplnil Boško.

Podle hlavního bookmakera Fortuny Michala Hanáka vše nasvědčuje tomu, že se Slovensko dočká své první prezidentky. „Zuzana Čaputová svým pojetím navazuje na dosavadního prezidenta Kisku, který jí neváhal vyjádřit podporu. Zásadním zlomem bylo odstoupení jednoho z favoritů Roberta Mistríka. Kurz na Čaputovou od té doby postupně klesá až na úroveň, která ostatní uchazeče staví do role statistů,“ sdělil Hanák. Současný prezident Andrej Kiska nekandiduje.

Na vítězství Čaputové jdou ve Fortuně dvě třetiny objemu sázek, Harabinovi patří pětina a Šefčovič má pět procent. Chance podle mluvčí Markéty Světlíkové přijala zatím nejvyšší sázku za 50 tisíc korun na vítězství Harabina. Průměrná sázka se pohybuje mezi 400 až 500 korunami, podotkla Světlíková.

Na právničku jde 90 procent sázek

U Sazkabetu jde na vítězství Čaputové 90 procent sázek, jeho bookmakeři na ni vypsali nejnižší kurz ze všech sázkových společností. „Ještě před pár dny bylo možné vsadit na její vítězství v kurzu 7,5:1, nyní hodnota klesla na 1,15:1,“ dodal mluvčí Sazky Václav Friedmann.

Objem sázek u sázkových kanceláří v Česku zatím dosáhl přibližně deseti milionů korun, celkově odhadují zhruba dvojnásobek. Ve slovenských pobočkách Tipsportu je zájem asi třikrát vyšší než v Česku. Rekordní politickou událostí v Česku byly loňské prezidentské volby s objemem 285 milionů korun. To bylo šestkrát více než při prezidentských volbách v roce 2013.

Zobrazit celou diskusi