Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Král „uklízí“ po synovi kvůli vraždě novináře. Pokusí se ho korunní princ svrhnout?

Autor: Darina Jíchová - 
6. března 2019
20:35

V saúdské vládě podle všech informací panuje napětí, mají ho na svědomí spory mezi králem Salmánem (83) a jeho nástupcem, korunním princem Mohamadem bin Salmánem (33), který je však mnohými považován za vládce země. Krále podle zdroje v poslední době rozčílila některá princova rozhodnutí, otec a syn se neshodnou například v otázce války v Jemenu, napsal deník Guardian.

Korunní princ se podle spekulací snaží svými kroky destabilizovat otcovu vládu, situace mezi muži se poprvé vyostřila v říjnu po brutální vraždě opozičního novináře Džamála Chášukdžího (†59), kterou podle vyšetřování turecké policie nebo CIA nařídil přímo korunní princ. Tenze mezi nejmocnějšími muži království se pak na nějaký čas uklidnila.

Zavražděný novinář Džamál Chášukdží Zavražděný novinář Džamál Chášukdží | Reuters

Všechno zdramatizovala králova návštěva v Egyptě na konci února, kde ho jeho poradci varovali, že by ho syn mohl sesadit a zbavit se ho. Královi rádci byli tak znepokojení, že podle zdroje nechali sestavit nový tým bodyguardů. Ministerstvo vnitra důkladně vybralo 30 loajalistů a poslalo je za králem do Egypta, kde nahradili stávající ochranku. Poradci se báli, že někteří původní bodyguardi pracují pro prince.

Králův tým rovněž propustil egyptskou ochranku, která se měla starat o jeho bezpečí během pobytu v zemi. Vyhrocenou situaci ještě umocnil ten fakt, že korunní princ chyběl v delegaci, která krále Salmána vítala při návratu domů. Jeho nepřítomnost potvrdil i královský palác.

Korunní princ povýšil bratra

Během královy cesty do Egypta korunní princ oficiálně působil jako místokrál, nicméně podle odborníků je tento postup běžný a dochází k němu pravidelně. Bin Salmán v otcově nepřítomnosti jmenoval nového velvyslance pro Spojené státy. Stala se jím poprvé žena, princezna Rímá bintu Bandar bin Sultán. Korunní princ také uvedl do úřadu na ministerstvu obrany svého bratra, prince Chalída bin Salmána.

Tyto dva kroky dovršily centralizaci moci jedné větve Salmánovy rodiny, korunní princ Mohamad a princ Chalíd jsou plnorodí sourozenci. Zdroj uvedl, že k jmenování obou osob došlo pravděpodobně bez králova vědomí, reportérům Guardian dokonce sdělil, že král a jeho tým se o něm dozvěděl z televize. Salmána nejvíc rozčílilo povýšení prince Chalída, kterého má vysoká funkce oficiálně dostat do nejvyšších sfér vlády.

Místokrál u moci

Funkce princezny Rímy a prince Chálida stvrdil bin Salmán podpisem ne jako korunní princ, ale jako místokrál. Jeden z expertů poukázal na to, že takto titul nebyl užit již několik desetiletí. Vždy měl totiž pouze symbolickou roli.

Král Salmán se od října snaží „uklidit“ po korunním princi a napravit mezinárodní vztahy, které Chášukdžího vražda značně pošramotila. Salmánovi zastánci na něj tlačí, chtějí, aby se aktivně zapojil do vlády a nenechal moc v rukou korunního prince.

Spor o Jemen

Mluvčí saúdského velvyslanectví ve Washingtonu sdělil reportérům Guardianu, že „korunní princ jednal v souladu se zvyklostmi, všechna rozhodnutí byla ve jménu krále“. Veškerá obvinění, že se bin Salmán snaží krále sesadit, jsou podle něj lživá a nepodložená. K otázkám ohledně výměny královy ochranky v Egyptě se však nevyjádřil.

Zdroj novináře upozornil, že sporů mezi otcem a synem přibývá. Společnou řeč nenašli v otázce války v Jemenu, zvláště pak co se týče zacházení se zajatci. Rozcházejí se i v názoru na řešení protestů v Sudánu a Alžírsku. Korunní princ je pro tvrdý zásah a potlačení. Král, přestože není žádným reformátorem, je pro smířlivější přístup. Dokonce svolil i k objektivnímu zpravodajství v saúdském tisku.

Korunní princ krále potřebuje

„Jsou to drobné ale důležité signály toho, že v královském paláci je něco v nepořádku,“ prohlásil exagent a veterán CIA Bruce Riedel. „Pokud by problémy neexistovaly, korunní princ by krále vítal na letišti, je to výraz respektu a souladu vlády,“ vysvětlil. Někteří analytici však varovali před misinterpretací situace. Korunní princ svou nepřítomností na letišti sice narušil protokol, ale mohl k tomu mít závažný důvod.

Odborník na Blízký východ Neil Quilliam upozornil, že muži se sice na něčem neshodnou, ale je nepravděpodobné, že by korunní princ tvrdě vystoupil proti svému otci. Podle Quilliama totiž bin Salmánova případná korunovace závisí na otcově podpoře.

Srna1 ( 6. března 2019 21:49 )

Zabil novináře ? Myslel že to je Novinářská kachna

Zobrazit celou diskusi