Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Skandál v exotickém ráji. Exprezident čelí vážnému obvinění, skončil v „klepetech“

Autor: ČTK, FiM - 
18. února 2019
16:15

Soud na Maledivách v pondělí vydal příkaz nařizující zadržení bývalého prezidenta tohoto asijského ostrovního státu Jamína Abdala Gajúma. Bývalý vrcholový politik je podezřelý z praní špinavých peněz. Ve vazební věznici má zůstat až do skončení celého procesu s ním.

Gajúm zastával úřad prezidenta od roku 2013 do podzimu 2018, vládl Maledivám tvrdou rukou a realizoval politiku sbližování s Čínou. Exprezident i jeho rodina jsou podezíráni, že během Gajúmovy pětileté vlády zpronevěřili miliony dolarů z veřejných fondů. V prosinci úřady nařídily zmrazení účtů bývalého prezidenta v maledivských bankách, na kterých měl téměř 6,5 milionu dolarů.

Tento týden začne v Male předběžnými slyšeními soudní proces, který se týká 1,5 milionu dolarů, jež byly na Gajúmovy účty uloženy krátce před zářijovými prezidentskými volbami, z nichž Gajúm vyšel nečekaně poražen.

Podle prokuratury jsou tyto peníze spojeny s korupční aférou týkající se pronájmu maledivských ostrovů k výstavbě hotelů. Maledivy jsou známé svými písečnými plážemi a patří mezi nejoblíbenější turistické destinace na světě s desítkami luxusních letovisek.

Prokuratura soud požádala, aby poslal Gajúma do vazby, protože se prý snažil uplácet svědky, a soud jí v pondělí vyhověl. Exprezident veškerá obvinění popírá.

Za své vlády Jamín Abdal Gajúm tvrdě pronásledoval opozici; nechal uvěznit dva bývalé prezidenty, včetně svého nevlastního bratra Maumúna Abdala Gajúma, svého bývalého viceprezidenta, dva soudce nejvyššího soudu, dva někdejší ministry obrany a množství dalších svých soupeřů.

V září ale překvapivě prohrál volby s tehdy poměrně neznámým opozičním kandidátem Ibráhímem Muhammadem Sulihem. Ten v kampani slíbil, že nechá vyšetřit podezření z korupce vznesená na adresu Gajúmovy vlády.

Po listopadovém předání moci pak nový prezident Sulih nařídil propustit politické vězně a většina zástupců opozice žijících v exilu, včetně někdejšího prezidenta Muhammada Našída, se vrátila do vlasti.

Jamín Abdal Gajúm za své vlády rovněž zahájil řadu projektů v oblasti infrastruktury, včetně dvoukilometrového mostu, jenž spojil metropoli Male s mezinárodním letištěm.

Mnohé z těchto projektů byly ale financovány půjčkami od Číny, které dosáhly odhadované výše 1,3 miliardy dolarů, což představuje více než čtvrtinu maledivského HDP. Gajúm byl proto kritizován, že zemi neúnosně zadlužuje a dostává ji čím dál víc pod čínský vliv. Nová vláda v Gajúmově pročínské politice nepokračuje.

pupak ( 18. února 2019 18:54 )

Gajúm se pokoušel uplácet svědky a šel okamžitě do vazby. To jinde zase mají premiéra, který svědka nechá rovnou unést na Krym, potom ho jede zastrašovat (pardon, všechno si vysvětlit a zahrát si šachy) do Švýcarska a do vazby ho nedají.

Zobrazit celou diskusi