Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Facka pro Brity: Rok po otravě novičokem zavlála v Salisbury ruská vlajka. Skripalův stav se zhoršil

Autor: Darina Jíchová - 
18. února 2019
14:52

Na obyvatele anglického Salisbury, města, kde byl loni v březnu otráven bývalý dvojitý agent Sergej Skripal (67) a jeho dcera Julija (33), čekalo v neděli nepříjemné překvapení. Na monumentální katedrálu a dominantu města někdo vyvěsil ruskou vlajku. Vtípek mezi místními vyvolal hněv a pobouření. „Je to jako facka,“ popsali lidé své pocity. Objevily se také informace o tom, že se zhoršilo Skripalovo zdraví. Zprávu přinesl deník Daily Mail.

Zatím není jasné, kdo vlajku na katedrálu pověsil. Místní však „vtípek“ neocenili a čin označili za „facku do obličeje“. Členka městské rady Jo Broomová, pod jejíž správu spadá i katedrála, uvedla, že se „zhrozila“, když na stavbě uviděla ruskou vlajku.

„Moje první pocity byly šok a smutek. Jak to někdo mohl udělat? Jak je to vůbec mohl napadnout, zvláště když se blíží výročí. Všichni se tady snažíme být pozitivní. Lidé budou naštvaní a rozrušení. Bereme to jako výsměch a ponížení, je to pro nás úplná facka,“ prohlásila Broomová.

K Salisburské katedrále byli okamžitě povoláni dělníci, kteří vlajku sundali. „Vlajka už je naštěstí dole, co to bylo za hloupý žert, strefovat se do tak vážné záležitosti,“ rozčiloval se John Glen, poslanec za Salisbury.

Vlajka naštěstí z katedrály záhy zmizela. Místní rozhodně "vtípek" nepobavil. Vlajka naštěstí z katedrály záhy zmizela. Místní rozhodně "vtípek" nepobavil. | Profimedia.cz

Novičok v Británii zabíjel

Také děkan Salisburské katedrály Nicholas Papadopulos komentoval incident. „Bylo to hloupé a zbytečné. Zlehčuje to rodinnou tragédii a šok, kterým si město během útoku a následného vyšetřování prošlo,“ dodal Papadopulos. Narážel nejen na útok na Skripalovy, ale také na otravu Dawn Sturgessové (†44) a Charlieho Rowleyho (45).

Rowley našel zbytky novičoku ve flakonku od parfému. Sturgessová si v domnění, že jde o voňavku, jed nastříkala na obě zápěstí. Na následky otravy posléze zemřela v nemocnici. Rowley i Skripalovi pokračují v rekonvalescenci. Rowley v péči své rodiny, Skripalovi na utajeném místě. O jejich bezpečí se stará ochranka.

Rusové odmítají podíl na otravě

V pondělí 4. března to bude rok od útoku na Skripalovy, otec s dcerou byli otráveni nervově-paralytickým toxinem novičok. Británie z otravy obvinila Rusko, Kreml to odmítl. Sebrané důkazy však potvrdily, že útok provedli agenti ruské vojenské rozvědky GRU. Konkrétně se jednalo o Anatolije Čepigu (alias Ruslana Boširova) a Alexandra Miškina (alias Alexandra Petrova).

Třetím Rusem zapleteným do otravy je podle mezinárodní investigativní skupiny Bellingcat Denis Sergejev vystupující pod falešnou identitou Sergej Fedotov. 

Čepiga a Miškin se v den útoku na Skripalovy pohybovali po Salisbury, při televizním interview s prokremelskou televizní stanicí RT tvrdili, že se přijeli podívat na katedrálu. Prezident Vladimir Putin je navdory důkazům označil za civilisty, podíl Ruska na Skripalově otravě popírá.

Kauza Skripal vyvolala diplomatickou roztržku mezi Velkou Británií a Ruskem, vyústilo to ve vyhostění diplomatů reprezentující země. Na stranu Britů se přidali jejich spojenci včetně Česka a následovali jejich příkladu a vyhostili některé ruské diplomaty.

Skripalův stav se zhoršil

Skripal a jeho dcera strávili několik týdnů v kómatu. Lékaři se dlouho obávali o jejich život, oba se ale probrali a z následků otravy se vzpamatovávají. Julija Skripalová dokonce v živém přenosu vystoupila v televizi. Podle posledních zpráv se ale Skripalův stav zhoršuje a lékaři se obávají, že se nikdy plně nezotaví.

Lékaři uvedli, že Skripal je pod jejich neustálým dohledem. „Ano, jeho stav se zhoršil, vyžaduje neustálou péči,“ potvrdil britskému listu Sunday Times zdroj. „Nikdo neví, co se přesně stane, jak se bude jeho stav vyvíjet. Důvodem je to, že s jedem a jeho účinky nemáme skoro žádné zkušenosti,“ doplnil zdroj. Skripalův stav ale prý zatím není kritický.

Video  První rozhovor Julie Skripalové po otravě: Léčba byla pomalá, bolestivá  - Reuters
Video se připravuje ...

Taurus70 ( 18. února 2019 16:56 )

Anglosasti troubove opet jen ziraji,jak ukazkove😂😂😂

Zobrazit celou diskusi