Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Šokující odhalení: Vraždu aktivistky kyselinou zosnoval bývalý šéf parlamentu, tvrdí prokurátor

Autor: ČTK - 
11. února 2019
11:20

Ze zorganizování loňské vraždy kritičky korupce v Chersonské oblasti na jihu Ukrajiny Kateryny Handzjukové je podezřelý předseda chersonského parlamentu Vladyslav Manger. Podle listu Ukrajinska pravda to dnes oznámil ukrajinský generální prokurátor Jurij Lucenko, jehož úřad žádá soud o uvalení vazby na podezřelého.

Handzjuková byla poradkyní starosty města Chersonu a důrazně kritizovala korupci v místní policii. Loni v červenci na ni útočník vylil litr kyseliny sírové. V listopadu 33letá žena utrpěným zraněním podlehla. Policie následně zatkla šest podezřelých, nikoli však objednavatele zločinu.

Lucenko dnes na facebooku zveřejnil oficiální oznámení určené Mangerovi o tom, že je podezřelý ze zorganizování vraždy aktivistky Handzjukové. Dokument, jenž má podle všeho charakter obvinění, poukazuje na osobní nevraživost Mangera vůči oběti.

Tento nepřátelský postoj vznikl v souvislosti s „aktivní veřejnou činností Handzjukové, namířené proti nezákonnému kácení lesů skrývanému údajným žhářstvím a jinou trestnou činností s cílem získat ilegální příjmy kontrolované a koordinované představiteli zločineckého prostředí Chersonské oblasti“, uvádí se v oznámení generální prokuratury.

Zobrazit celou diskusi