Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Oceány budou modřejší a zelenější, tvrdí vědci kvůli globálnímu oteplování

Autor: FiM - 
11. února 2019
00:00

Globální oteplování ovlivňuje životy mnoha obyvatel planety Země, jakkoli má svoje kritiky, kteří ho odmítají uznat. Vlivy, které s sebou tento proces navyšování teplot přináší, jsou podrobeny vědeckému zkoumání. Nově odborníci přišli s tvrzení, že účinky globálního oteplování na fytoplankton, což jsou laicky řečeno mikroorganismy žijící ve vodě, zesílí barvy. Jinými slovy, že moře a oceány by měly být více barevné. S informací přišel web deníku The Guardian. 

Vědci tvrdí, že modré a zelené oceány se stanou v průběhu let ještě modřejšími a zelenějšími, zejména ke konci tohoto století, důsledkem probíhajícího globálního oteplování.

Barvy se stanou ještě intenzivnější tím, že změna klimatu působí na populace malých vodních organismů, známých jako fytoplankton, které přeměňují sluneční světlo na chemickou energii pomocí fotosyntézy a ovlivňují barevné složky oceánů, píše se v závěrech zveřejněných webem listu The Guardian

„Obdobně jako i suchozemské rostliny jsou zelené, fytoplankton ve vodě je také zelený, takže množství a různé druhy ovlivňují barvu hladiny oceánu," řekla k závěrům výzkumu Dr. Anna Hickmanová, jeho spoluautorka z University of Southampton v Angli.

Výsledky říkají, že pokud se teplota globálního povrchu moře zvýší o 3° C do roku 2100, jak se v současné době podle předpovědí očekává, barva více než poloviny oceánů, včetně severního Atlantiku, se promění.

Fytoplanktonu se bude podle předpovědi vědců dařit čím dál tím lépe, díky tomu bude výrazněji zabarvovat vody světových moří a oceánů, pozitivní efekt na něj má tání ledovců a mořského ledu, včetně oblastí poblíž severního a jižního pólu, rostoucí průměrné teploty apod.

Změny v zabarvení jsou a budou i v budoucnu poměrně snadno monitorovány pomocí satelitů, takže hypotézy o sytějších barvách hladin budou snadno ověřitelné... 

Zdá se však, že malíři nebudou muset shánět nové, sytější barvy. „Pravděpodobně bych předpokládala, že změna barvy nebude viditelná pouhým okem,“ dodala závěrem doktorka Anna Hickmanová

Zobrazit celou diskusi