Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Hadi a krokodýli v ulicích děsí celé město. Povodně v Austrálii mají první oběti

Autor: Darina Jíchová - 
6. února 2019
15:15

Město Townsville nacházející se v australském státu Queensland zatopila stoletá voda, z domovů vyhnala tisíce jeho obyvatel. Povodeň si zatím vyžádala dvě oběti. Těla dvou mužů byla nalezena nedaleko zatopeného parku. Do postižené oblasti dorazil premiér země Scott Morrison. Ve městě za posledních 10 dní spadlo víc dešťových srážek než za celý rok, déšť navíc neustává. Obyvatele děsí také hadi a krokodýli, které do města připlavila voda, uvedla stanice CNN.

Policie nepotvrdila, zda se prvními oběťmi povodně stali dva mladíci ve věku 21 a 23 let, kteří se od pondělka pohřešují. Vyšetřovatelé však oznámili, že při pátrání po mladících našli dvě těla, policisté dodali, že jsou v kontaktu s rodinami obětí. Další podrobnosti neposkytli.

Voda do města přinesla krokodýly:

 

Lidé jsou uvězněni ve svých domech

Úřady oznámily, že se jim podařilo zachránit 19 lidí, které na různých místech ve městě povodeň uvěznila. Dva policisty našli záchranáři, jak se zoufale drží stromů. Voda smetla jejich auto a jim nezbývalo nic jiného než vylézt na stromy. Zatopenými ulicemi projíždějí na loďkách dobrovolníci a v tancích vojáci a hledají další lidi, kteří ve městě uvízli.

Povodeň sužuje Townsville už několik dní, první rada úřadů byla přesunout se do vyšších pater domů. Lidé, kteří tak učinili, se v současnosti nemají jak dostat do bezpečí. Uvězněno ve svých domovech je podle odhadů přes tisíc lidí.

Vodní hladinu ve městě ještě zvýšila voda, která byla upuštěna z nedaleké přehrady. Úřady se bály, že by se kvůli neustávajícímu dešti mohla protrhnout. V některých oblastech už voda opadává, do Townsville včera dorazil také premiér Morrison, který ocenil práci záchranářů i místního zastupitelstva.

„Vím, že policie právě potvrdila, že byly nalezeny první dvě oběti. Každý život je drahý, když ale vezmeme v potaz sílu a rozsah povodně, musíme být vděční, že je počet obětí tak nízký. Evakuační a záchranné práce, které zde proběhly a probíhají, jsou neuvěřitelné,“ chválil místní Morrison během rozhovoru s rádiem 2GB.

Město čeká další silný déšť a premiér nabídl odškodné

Meteorologové varovali před další vlnou přívalových dešťů a obyvatelé Townsville se bojí, že to nejhorší je teprve před nimi. „Pro oblast jsou typické monzunové deště v období od prosince do dubna, tak silné přívaly jsme ale nečekali. Situace je v tuto chvíli nepředvídatelná,“ stojí v prohlášení Národní meteorologické stanice. „Nikdy jsme nezažili nic podobného,“ potvrdila starostka Townsville Jenny Hillová.

Do města dovážejí zásoby jídla, vody, léků a dalšího materiálu helikoptéry. Premiér oznámil, že si lidé mohou zažádat o vyplacení odškodného ve výši až 16 tisíc na osobu. „Čeká nás velký úklid, bude tu hodně práce, ale společnost je silná,“ sdělil Morrison reportérům. V Townsville rovněž platí varování před hady, krokodýly a dalšími zvířaty, která se do města dostala s vodou.

Zobrazit celou diskusi