Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vědce fascinuje záhadný „mizející“ ostrov v Pacifiku. Pomůže odhalit tajemství Marsu?

Autor: Darina Jíchová - 
5. února 2019
21:40

Vědce z NASA před 4 lety, v lednu 2015, překvapil ostrov, který se záhadně objevil v Tichém oceánu nedaleko od Tongy. K tomuto jevu došlo za posledních 150 let jen třikrát. Experti uvedli, že jelikož ostrov za poslední roky nezničily vlny ani na rozdíl od jiných nezmizel kvůli globálnímu oteplování pod mořskou hladinou, vypadá to, že v Pacifiku zůstane natrvalo, napsal deník Daily Mail.

Vulkanický ostrov se v oceánu objevil před čtyřmi lety po erupci sopky poblíž Tongy, nachází se mezi dvěma staršími ostrovy Hunga Tonga a Hunga Ha'apai. Vědci z NASA doufají, že se jim díky objevení ostrova podaří zjistit, jak vulkanické krajiny na starověkém Marsu reagovaly na přítomnost vody.

Záhadný ostrov překvapil odborníky

Ostrov zatím nemá oficiální jméno, většinou je označován zkratkou HTHH, nebo spojením názvů sousedních ostrovů Hunga Tonga-Hunga Ha'apai. Jeho povrch není pokryt pískem, ale černým štěrkem a světlou hlínou. Rostou tam rostliny a podle pozorovatelů tam žije sova pálená a rybák černohřbetý.

Vědci z NASA ostrov navštívili teprve nedávno, v říjnu 2018 se tam vydal Dan Slayback. Doprovázel ho tým odborníků a studentů z oceánografické instituce Woods Hole. „Překvapilo mě to, bylo důležité, abychom to viděli osobně. Teprve pak poznáte, co se tady skutečně děje,“ popsal návštěvu Slayback. Tým zmapoval ostrov, pořídil řadu fotografií a díky snímkům z dronů se jim podařilo vytvořit 3D model ostrova.

Vědce fascinovala eroze i hlína u kráteru

Většina ostrova je pokrytá černým štěrkem velikosti hrášku, u břehů je světlá hlína, ta vyvěrá z kráteru ostrova, který je téměř ve středu ostrova. Vědci bahno popsali jako velmi lepkavé. „I když jsme to viděli, sáhli jsme si na to, nejsme si jistí, co to je a odkud to vychází. Víme, že to není popel,“ vyvětlil Slayback.

Vědci si s sebou odvezli vzorky minerálů, jejich analýza by měla prokázat, zda ostrov v Pacifiku skutečně vydrží. Podle modelu, který vytvořili, se také ukázalo, že ostrov není plochý, jak se zdálo ze satelitních snímků. „Je docela rovný, ale jsou tam převaly, které zřejmě způsobily vlny,“ dodal Slayback. Jsou tam také hluboké soutěsky, které vytvořila eroze.

„Podívejte se na to, soutěsky tu předtím nebyly a teď jsou 2 metry hluboké,“ vědci byli z návštěvy ostrova nadšení. Odborníci nyní vyhodnocují vzorky, které si z ostrova dovezli.

Mizející ostrovy

Ostrovy se v oceánu nejen objevují, ale i mizí. Řada ostrovů se vlivem stoupající vodní hladiny potápí. Kvůli klimatickým změnám brzy pod hladinou zmizí například ostrov Kiribati nebo Ubay, jeden z filipínských ostrovů. V říjnu loňského roku se zcela potopil Východní ostrov, který byl součástí Havajských ostrovů.

Zobrazit celou diskusi