Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Dovolenkový ráj vyděsil obří výbuch: Na ostrov dopadl meteorit

Autor: AKu, ČTK - 
2. února 2019
13:45

Oblast západní Kuby nejspíše zasáhl meteorit, tvrdí národní meteorologická služba USA. Zatím nejsou zprávy o mrtvých nebo zraněných, výbuch ale rozbíjel okna. Zprávu přinesl server CNN. Místní popsali, že viděli obrovskou ohnivou kouli.

Meteorit měl dopadnout nedaleko podhorského městečka Viñales, které se nachází zhruba 180 km od metropole Havany. Obyvatelé prý v pátek odpoledne slyšeli „mohutnou explozi“.

„Šli jsme z centra a viděli jsme, jak oblohu přetnula ohnivá koule,“ řekl podle ČTK španělský turista Jesús Nicolas. „Určitě to byl meteorit, a to velmi velký,“ dodal.

Také představitelé Národní meteorologické služby USA na Floridě obdrželi hlášení, podle kterých byl meteorit spatřen na obloze v oblasti souostroví Florida Keys vzdálené od Kuby pouhých 140 km.

Podle kubánského ministerstva způsobil tyto jevy pád meteoritu. Web AccuWeather uvedl, že nad západem Kuby zřejmě těleso explodovalo, přičemž jeho fragmenty dopadly na různých místech provincie Pinar del Río. Fotografie zveřejněné na internetu ukazují malé černé kameny s tmavě červenými žilami uvnitř.

Podle AccuWeather výbuch ve Viñales rozbíjel okna a způsobil i další škody, nikdo však nebyl zraněn. Zda byla exploze spojena s pádem meteoritu, ještě nebylo potvrzeno a vláda celou záležitost dál vyšetřuje. Zdá se však, že se nebude opakovat tragédie z února 2013, kdy tlaková vlna z pádu meteoritu na Urale v Rusku zranila více než 1000 lidí.

 

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

yokky ( 2. února 2019 15:52 )

Vinales....nejlepsi doutniky na Svete.....

Zobrazit celou diskusi